Življenjski slog

Pomoč starejšim: kako lahko kot študent pomagaš tudi ti?

V času brezskrbnih študentskih dni se nam zdi nemogoče, da bomo tudi mi enkrat stari. A vendar povsod okoli nas videvamo starejše v stiski. Še več je teh, ki stiske na zunaj ne pokažejo. Kako lahko z nam majhnim vložkom pomagamo starejšim tudi sami?

K pomoči ene izmed ogroženih družbenih skupin, starejših, nas pozivata društvo Humanitarček in Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM). Preveri, kako lahko pomagaš tudi ti. Velikokrat je potrebna samo majhna gesta ali nasvet nekomu v stiski.

Humanitarček za pomoč ljudem v stiski

Društvo Humanitarček, ki uradno obstaja od leta 2011, je ustvarila skupina ljudi, ki jim ni vseeno za pomoči potrebne med nami. Z vrsto projektov in akcij se borijo za to, da bi pomagali čim več posameznikom. To počnejo z željo opozarjanja na ogrožene starostnike in namenom, da vsaj nekaterim izmed njih olajšajo jesen življenja.

Vida – slovenski starostnik, lačen starostnik

V mesecu novembru poteka projekt Vida. Projekt združuje generacije in opozarja na starostnike, ki so prevečkrat spregledani in pozabljeni. Ime je dobil po prvi gospe, ki so ji na društvu pomagali. V okviru projekta zbirajo pretresljive zgodbe starostnikov, ki jim življenje ni bilo naklonjeno.

Starejši, ostareli, ŠOUM, Humanitarček, društvo Humanitarček, Kristjan Kostrevc, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, #projektvida, pomoč, pomoč ljudem v stiski, projekt Vida, Dobrodelko
Humanitarček objavlja pretresljive zgodbe starostnikov.. Koliko jih ostaja še neznanih? (vir)

Z namenom zbiranja sredstev, s katerimi bi starostnikom zagotovili tople obroke, ponujajo nakup “lunch paketov”. Ti vsebujejo album #projektVida na USB ključku (na njem sta Tinkara Kovač in Amo Socialec uglasbila zgodbe starostnikov), ročno narejen izdelek enega izmed starostnikov, vključenih v projekt ter zgodbo enega izmed njih.

Kako lahko pomagam?

Paketi, ki so trenutno razprodani, bodo v fizični obliki 13. novembra ob 13. uri na voljo v Galeriji kreativnih na Gosposki ulici. V spletni trgovini Galerije sta na voljo nakup glasbenega albuma in nakupovalne vrečke projekta Vida. Tudi v prihodnosti pa bodo na voljo obstoječi paketi, saj želijo sodelovanje s starostniki nadaljevati.

Na Humanitarčkovi spletni strani najdeš tudi ostale možnosti, kako pomagati. Na portalu Dobrodelko lahko izbiraš med aktualnimi področji pomoči potrebnih. Društvo sproti nalaga želje ogroženih skupin, ki jih lahko izpolniš tudi ti. Izbiraš lahko med pomočjo brezdomcem, starostnikom, družinam … V sklopu 30 dni za 30 srčnih dejanj bo tudi letos potekala akcija Skriti božiček za brezdomce in starostnike. Prijave se bodo odprle s 1. decembrom na Dobrodelku.

Za starejše tudi ŠOUM

Starejšim želi pri vsakodnevnih opravilih pomagati tudi ŠOUM. V okviru Oddelka za socialna in zdravstvena vprašanja nudijo pomoč starejšim in invalidnim občanom Mestne občine Maribor. Skupina iz oddelka nudi pomoč pri opravilih kot so čiščenje snega, košnja trave, okopavanje vrtov in pomoč pri čiščenju notranjih prostorov.

Starejši, ostareli, ŠOUM, Humanitarček, društvo Humanitarček, Kristjan Kostrevc, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, #projektvida, pomoč, pomoč ljudem v stiski, projekt Vida, Dobrodelko
Ekipa iz Oddelka za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM z gospo, ki so ji skidali okolico hiše (vir).

Stalni sodelavec Oddelka za socialna in zdravstvena vprašanja, Kristjan Kostrevc, pravi, da je razlogov za pomoč starostnikom mnogo. Nudenje pomoči tej ogroženi skupini predstavlja priložnost za medgeneracijsko druženje, pridobivanje izkušenj in osveščanje študentov. Predvsem njih namreč želijo opozoriti na obstoječo problematiko.

Pomoč je namenjena predvsem tistim ostarelim, ki doma po večini nimajo nikogar, ki bi jim lahko pomagal pri opravilih, ki jih sami več ne zmorejo početi. Partnerja pri nudenju pomoči sta Center za pomoč na domu in Društvo upokojencev Maribor.

Kostrevc dodaja še: “Gre za promocijo dobrodelnosti in prostovoljstva, ki jo po najboljših časovnih zmožnostih opravljamo in sponzoriramo predvsem v časih, ko tega manjka.”

Kako do pomoči?

Če tudi ti poznaš starostnika, ki bi potreboval pomoč, se lahko obrneš na Center za pomoč na domu ali direktno na tajništvo ŠOUM-a, ki bo tvojo prošnjo naslovila na pravilen naslov.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash, Facebook

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button