Kultura

20 let Študentske delovne brigade ŠOUM

Razstava v UKM od 10. do 19. oktobra.

Od 10. do 19. oktobra 2018 bo v Univerzitetni knjižnici Maribor na ogled razstava na tematiko »20 let Študentske delovne brigade ŠOUM«. Otvoritev razstave bo v sredo, 10.10. ob 12. uri.

Študentska delovna brigada ŠOUM temelji na prostovoljstvu, pomoči sočloveku in ideji, da se puščajo pozitivne posledice in sledi tam, kjer se jih pustiti da. Prav delovne brigade so dokaz, da znajo ljudje stopiti skupaj, ko je to potrebno. Nesebična pomoč sočloveku, zavedanje, da se lahko vsak od nas znajde v situaciji, ko bo pomoči tudi sam potreben. Druženje, zabava in preprosti ljudje, s katerimi spleteš pristne prijateljske vezi. In tisti občutek, ko pogledaš srečen obraz človeka, pri katerem si delal celih deset dni, je čisto nepopisno veselje. Poleg trdega dela in druženja pa še spoznavanje Slovenije in njenih prelepih krajev, skritih lepot in raznolikih običajev.

»Študentska delovna brigada je koktajl dobrodelnosti, druženja, uživanja in spoznavanja novih ljudi.« Zoran Kačičnik, idejni vodja projekta

Zamisel se je rodila pred dvajsetimi leti, ko je idejni vodja projekta Zoran Kačičnik prvič zbral ekipo študentov, ki so bili pripravljeni prostovoljno pomagati ljudem v Bovcu po hudem potresu. Tako se je leta 1999 zgodila 1. Študentska delovna brigada.

Mogoče Študentska delovna brigada ŠOUM ne pušča tako vidnih posledic, kot so jih v preteklosti mladinske delovne brigade. Časi so se spremenili, ljudje pa očitno ne. Še vedno se med množico vsako leto najde okoli petdeset ljudi, ki se nesebično odloči, da bodo deset dni pomagali ogroženim krajem in njihovim krajanom.

Prva brigada se je odvila leta 1999, ko so se študentje odpravili v Bovec, ki ga je leto poprej prizadel katastrofalen potres. Tedaj si študentje najbrž niso mislili, da bo projekt živel še naslednjih dvajset let.

Zgodovina:

Študentska delovna brigada ŠOUM ima bogato tradicijo. Prva je bila organizirana leta 1999 v Bovcu, kjer so študenti pomagali pri popotresni obnovi, leta 2000 so se študenti z istim namenom zbrali v Kobaridu, leta 2001 so na pomoč priskočili prebivalcem Loga pod Mangartom, ki jih je prizadel zemeljski plaz. Odtlej so študentje pomagali še v: Osilnici ob Kolpi (2002), v zaledju Slovenske Istre (2003), na Bohorju nad Senovim (2004), v Velikih Laščah v kraju Krvava Peč (2005), v Krajevni skupnosti Gradin (2006), na Obretanovem na Koroškem (2007), v Kozjem (2008), v Vipavi (2009), v občini Grad na Goričkem (2010), v Občini Žužemberk (2011), v Logarski dolini (občini Solčava in Luče (2012)), v Radečah (2013), v Občini Nova Gorica (Krajevni skupnosti Čepovan in Lokovec (2014)), v Dobrovniku (2015), v Radljah ob Dravi (2016), v Kranjski gori (2017) in v Črni na Koroškem (2018).

Vabljeni, da obiščete razstavo, ki bo na ogled od 10. do 19. oktobra v prostorih UKM. Predstavljen je pregled vseh 20-ih Študnetskih delovnih brigad ŠOUM, kakot tudi nektareih predmtov, ki simbolizirajo in zaznamujejo spomine študentov brigadirjev.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani www.studentska-brigada.si.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGŠOUM
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780ŠOUM

Sorodni članki

Back to top button