Kultura

Pridi v Terme Vulva, na drag show v Kulturni inkubator

V soboto, 27. aprila 2024 ob 20:00, bo v Kulturnem inkubatorju potekal prav poseben sproščujoč tretma. Drag kraljice iz Hous of Vulva te vabijo v Terme Vulva. Obljubljajo drag, kot ga v Mariboru še niso pokazale, zanj pa so potrebne predhodne prijave.

Karmen Daš, Vera Vulva, Patricia Vulva in Dia Vulva so članice prve štajerske drag queen skupine Haus of Vulva, ki so jo ustanovile leta 2019, prvi nastop v Mariboru pa zabeležile na pustno soboto leta 2020. Pravijo, da navdih iščejo pretežno v damah in dregicah iz tujine, v zasebnosti pa uživajo brez lasulj.

Kot so zapisale, je Vera visoka brkata tetka, ki rada zabava publiko s svojimi outfiti in neumnimi mixi iz slovenskih pesmi in LaToye ali katere druge TV ikone. Karmen Daš je pikantna, vroča in ostrojezična boginja. Feministka, Mati. Virtuozinja odrskih umetnosti in kraljica žnabljanja. Patricia Vulva je opulentno dekle, ki rada servira modo in na odru pričara nepozabno avdio-vizualno izkušnjo. V prostem času pa piše pesmice, šiva nove obleke in kuha čaj. Dia Danica kot lesketajoča se zvezdica razsvetljuje slovensko drag sceno. Teatralna koketa z neustrašnim jezikom verjame, da se najboljši strup skriva v najbolj suhih stekleničkah.

Prva je v svet kraljic preobleke stopila Karmen, ki je z dregom začela leta 2018, najprej v Romuniji, nato v Ljubljani. Leto kasneje so je pridružile še ostale in ustanovli so Haus Of Vulva. Navdih iščejo v ekstravagantnih damah in dregicah iz tujine saj, kot pravijo, »v slovenski pop kulturi zares dobrih dregic še ni na slovenski televiziji.«

Za vsako preobrazbo potrebujejo kar nekaj ur, saj, poudarjajo, štejejo podrobnosti. Največ časa zagotovo porabijo za ličenje. Ideje, tako za kostume kot za nastope, črpajo iz v mode, umetnosti, pop kulture, komedije, politike, tudi iz čustev. »Dregice rade združujemo različne veje umetnosti.«

Več o Hous of Vulva pa si lahko prebereš tudi na spletni strani MKC Maribor.

Število mest za ogled predstave je omejeno

Kdor si želi drag show ogledati v živo, se mora predhodno prijaviti na povezavi, saj je število mest v Kulturnem inkubatorju omejeno.

Drag show Terme Vulva bo sicer eden od dveh dogodkov, ki se bosta v soboto, 27. aprila 2024, zgodila v Kulturnem inkubatorju. Dogajanje se bo namreč začelo že ob 19. uri z odprtjem razstave Kvir telo, ki jo je v sodelovanju s kuratorko Emo Širec pripravilo šest mladih umetnikov_ic: Petja Muck, Marijo Županov, Nal Kocjan, Dino Spahić, Jakob Golob in Jan Brovč (več o razstavi tukaj).

Razstava bo v razstavišču Kulturnega inkubatorja na ogled ves mesec maj in bo skupaj z drag showom uvod v pestro dogajanje mavričnega junija. Vsak junijski petek namreč v sklopu programa Maribor skozi rožnata očala MKC Maribor pripravlja dogodke, kot so tradicionalno druženje Kokic, iger & Queer Hangout, in LGBTQIA+ filmski večeri, mavrično dogajanje pa se bo sklenilo tako, kot se je začelo: z drag showom House of Vulva, ki bo v soboto, 29. junija 2024. A o tem nekoliko kasneje.

MKC Maribor
MKC Maribor, Mario Županov

Sorodni članki

Back to top button