Kultura

Vojna poškodovala ali uničila več kot 50 ukrajinskih kulturnih znamenitosti

Od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja je bilo v tej državi poškodovanih ali delno uničenih najmanj 53 kulturnih znamenitosti. Med stavbami je 29 cerkva, 16 zgodovinskih stavb, štirje muzeji in štirje spomeniki, je dejal pomočnik generalne direktorice Unesca za kulturo Ernesto Ottone Ramirez.

Eno od najbolj prizadetih območij Ukrajine v tem pogledu je Harkov na severovzhodu države. V Harkovu so zaradi ruskega bombardiranja med drugim prizadeti spomenik holokavstu, tamkajšnje narodno gledališče ter muzej umetnosti. Harkov je drugo največje mesto v Ukrajini.

Posebej ogrožena je tudi ukrajinska prestolnica Kijev, od koder še vedno ni podatkov o škodi na sedmih objektih, ki so vpisana na seznam svetovne dediščine Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Na tem seznamu je med drugim kijevska katedrala Svete Sofije in pripadajoči samostanski kompleks.

Zapletene so razmere tudi v mestu Černigiv na severu Ukrajine, ki so ga ruske čete odrezale od preostalega sveta. Černigiv je eno od najstarejših mest v Ukrajini s številnimi cerkvami in samostani iz obdobja od 10. do 19. stoletja. Med njimi je tudi Katerinska cerkev, ki je uvrščena na Unescov seznam več kot 50 v vojni uničenih in poškodovanih stavb.

Od začetka ruskega napada na Ukrajino je Unesco skupaj s številnimi mednarodnimi kulturnimi institucijami že sprožil več akcij za zaščito kulturnih znamenitosti in dobrin. Vzpostavili so tudi satelitski sistem za nadzor pomembnih ukrajinskih znamenitosti in spomenikov ter okrepili sodelovanje v boju proti nezakoniti trgovini s predmeti iz izropanih cerkva in muzejev.

STA
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button