Kultura

Znan je ožji seznam mednarodnih filmov za oskarja

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanost je objavila ožji izbor petnajstih kandidatov za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film. Prvotno so bili na seznamu za oskarja v tej kategoriji filmi iz 88 držav, tudi Slovenije. Slovenski kandidat je bil film Jezdeca Dominika Menceja.

V ožji izbor petnajstih kandidatov za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film sta se med drugim uvrstila francoski Okus strasti in nemški Das Lehrerzimmer (Zbornica) ter danski Pankrt, finsko Jesensko listje, britansko Interesno območje in japonski Popolni dnevi.

Preostali filmi na ožjem seznamu prihajajo iz Armenije, Butana, Islandije, Italije, Mehike, Maroka, Španije, Tunizije in Ukrajine. Med temi filmi se jih bo med za oskarja nominirane filme uvrstilo pet.

Skupno je Akademija filmskih umetnosti in znanosti objavila ožji izbor v desetih kategorijah. Nominirance za oskarje bo akademija objavila 23. januarja 2024. 96. podelitev filmskih nagrad oskar bo 10. marca 2024, je objavljeno na spletni strani akademije.

Kdo je bil slovenski kandidat za oskarja?

Letošnji slovenski predstavnik, ki se je potegoval za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2024, je bil film Jezdeca.

Mencejev prvenec je film ceste, ki prevzame s pogumno izpovedano zgodbo in odlično zvočno podobo ter gledalce popelje na pustolovščino treh mladih posameznikov, ki iščejo svoj smisel. Režiser je uspel ustvariti prepričljivo vizualizacijo preproste, a ganljive pripovedi, v kateri zablestijo trije mladi igralci, Timon Šturbej, Anja Novak in Petja Labovič, ki s svojo igralsko energijo in prezenco zaokrožijo filmsko izkušnjo.

Film se osredotoča na popotovanje, na katerem se za vsakim ovinkom zaprašene ceste skrivajo nove težave, celotna ekipa pa je z njim dokazala, da je uspešno premagala tudi vse ustvarjalne ovire in gledalcem ponudila celovito filmsko izkušnjo, je komisija, ki je izbrala slovenskega predstavnika, zapisala v utemeljitvi.

Scenarij sta napisala režiser in Boris Grgurović. Film je nastal v produkciji Staragare s koproducenti iz Hrvaške, Srbije, Italije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije.

Seznam ožjega izbora kandidatov za oskarja v desetih kategorija je dostopen prek povezave.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button