Glasba

Glasbeni okus se po 30. letu ne spreminja več, pravi znanost

Obstaja razlog za to, da tvoji starši še vedno z veseljem poslušajo Jugo pop rock pesmi in da se ti nikoli ne boš naveličal tistega One Direction hita. Znanost namreč pravi, da se naš glasbeni okus po 30. letu ne spreminja več.

Nedavno je spletna stran za poslušanje glasbe Deezer anketirala 1000 Britancev in skušala ugotoviti, katero glasbo najraje poslušajo in streamajo. Rezultati so pokazali, da ljudje pri tridesetih doživijo “glasbeno paralizo” in nehajo poslušati nove glasbenike ali žanre ter raje ohranijo svoj stari glasbeni okus.

Z leti smo manj avanturistični

Povprečno ljudje glasbo najbolj aktivno raziskujemo pri 24 letih in 5 mesecih, ženske pa to počnejo že kako leto prej. Pri teh letih je kar tričetrt vprašanih odgovorilo, da vsak teden poslušajo 10 ali več novih pesmi, 64 odstotkov pa se vsak mesec spozna s 5 ali več novimi glasbeniki. Okoli 60 odstotkov vseh vprašanih je povedalo, da težko najdejo novo glasbo in da raje vedno znova vrtijo iste pesmi.

puberteta glasbeni okus
Zagotovo si tudi ti z veseljem zavrtiš skupino, ki si jo poslušal, ko si bil star 12.

Čeprav so to le izsledki manjše študije, pa se za opisanimi rezultati skriva nekoliko več. Mnogo študij je potrdilo, da smo ljudje z leti manj odprti za nove izkušnje. Ena izmed raziskav kaže, da smo najbolj avanturistični v času pubertete, v poznih dvajsetih pa se prične naša želja po novih stvareh zmanjševati, kar bi lahko razložilo tudi, zakaj se naš glasbeni okus ne spreminja več.

Glasbeni okus iz pubertetniških let se kaže še kasneje

Obstaja tudi druga razlaga, ki pravi, da smo v času pubertete najbolj dojemljivi za glasbo okoli nas. Takrat si ustvarimo glasbeni okus, ki še v kasnejših letih vpliva na to, kaj poslušamo. Podatkovni znanstvenik Stephens-Davidowitz je za The New York Times napisal članek, v katerem je razkril, da večina ljudi na Spotifyu največkrat zavrti pesmi, ki so jih poslušali med 11. in 14. letom starosti.

Podal je primer, da ženske, ki trenutno štejejo 41 let, obožujejo pesem Just Like Heaven skupine The Cure. Ta je bila izdana, ko so bile ženske stare le 11 let, obožujejo pa jo še tri desetletja kasneje. Podobne navade lahko najdemo pri ljudeh vseh starosti in spolov.

glasbeni okus
Podatki kažejo, da ljudje na Spotifyu najraje vrtijo pesmi iz svojih mladostniških let.

Zdi se, da je naš glasbeni okus najbolj raznovrsten v času pubertete. Lahko, da je to posledica naše želje po avanturizmu in odprtosti za nove izkušnje, ki z leti upada, ali pa nas le daje nostalgija za brezskbnimi mladostniškimi leti. Ne glede na razlog pa se zdi, da smo po tridesetem obsojeni, da bomo uživali le še v starih uspešnicah in skupinah iz naše mladosti.

 

DOSTOP.si / UJ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button