Življenjski slog

Družina, starši, zakoreninjeni družinski vzorci in spopadanje s stresom

Družine in staršev si ne izberemo sami. Tudi družinske zgodovine nismo pisali mi in je ne moremo spremeniti. Lahko pa nadzorujemo kaj in kako počnemo v družinskem objemu v sedanjosti.

Velikokrat se vsi znajdemo v vrtincu lastnih misli, sploh kadar nas pestijo težave. Ob tem velikokrat pomislimo, kako je na naše življenje vplivala družina, še posebej naši starši. Tovrstno razmišljanje velikokrat vodi v obtoževanje staršev za naše trenutne težave. Seveda ne izključujemo dejstva, da so skozi vzgojo naredili kakšno napako.

Preden pa vso krivdo zvalimo nanje, je nujno razmisliti o položaju, v katerem so starši odraščali. Vprašanje, kako so njihovi starši oblikovali njihove poti in življenja je torej nujno. Morda nas tovrstno razmišljanje spodbudi k temu, da pogledamo širšo sliko in jih vidimo kot ljudi – ne pa kot popolna bitja z idealno vzgojo, ki so se pač odločila, da nas malce zmešajo.

družina, starši, stres, družinski vzorci
Včasih se je potrebno ozreti nazaj, da razumemo zdaj.

Pogled nazaj za naprej

Naše mame in očetje so odraščali z določeno stopnjo tolerance do razburjenosti, tesnobe, disharmonije, skratka odraščali so v popolnoma drugačnih časih.

Se najdeš v katerem od naslednjih vzorcev, ki se lahko razvijejo med starši in otroki?

  • Bil si otrok, za katerega je starše najbolj skrbelo. Navadil si se na čustveni vzorec, ko so starši poskočili ob vsaki težavi in jo rešili namesto tebe. Posledično tudi v odrasli dobi instiktivno pričakuješ, da bodo tvoje težave namesto tebe rešili drugi.
  • Skrbi staršev so bile projecirane nate. S tem si se navadil na pretirane kritike in popravke. V odrasli dobi si sam lahko nagnjen k podobnim negativnim pretiranim reakcijam.
  • Če se je eden od staršev vedno zatekel k tebi, ko sta v partnerskem odnosu naletela na težave, verjetno zlahka daješ nasvete, ni pa nujno, da jih z lahkoto tudi sprejmeš.
  • Starši so te vedno postavljali v središče pozornosti in te zasuvali s pretirano pozitivnimi pohvalami. Danes verjetno ne preneseš občutka, da nisi pomemben.
družina, starši, odivanje na stres, družinski vzorci
Se ti zdi, da ste se z družino ujeli v cikel zakoreninjenih družinskih vzorcev?

Kako sprejeti in spremeniti?

Naši starši so torej odigrali veliko vlogo pri tem, kako se odzivamo na okolje in družbo, ki nas obdajata, pa tudi stres, ki nam ga povzroča vsakdan. Dopustiti moramo možnost, da zakoreninjeni družbeni vzorci segajo več generacij nazaj in so v sodobnosti ostali nespremenjeni. Vsaka pot do čustvene zrelosti je drugačna.

Zavedanje, da se vsi odzivamo na ljudi, ki jih imamo radi, na podlagi tega, kar smo podedovali, pa je prvi bistven korak pri razbijanju družinskega vzorca. Bolj se moramo zavedati samodejnih odzivov, ki lajšajo naš stres. In čeprav gre za nagone, ki smo jih podedovali, da bi se trenutno počutili bolje, to niso odzivi, ki bi povzročili pomembne spremembe v nas samih in naših odnosih.

Spomni se, kdo želiš biti ti sam. Tudi v trenutkih stresa. Poskušaj se odzvati bolj logično in ne na načine, ki jih predvidevajo vzorci v tvoji izvorni družini.

Nenazadnje pa je pomembno, da si s svojo družino in starši iskren. Tudi če gre za primarno življenjsko celico je pomembno, da se vsi skupaj zavedate, da različna mnenja niso napačna. Le s pravim in iskrenim dialogom, ljubeznijo in poslušanjem je možno lepo shajati, tudi z mnogo manj stresa!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button