Šport

Do konca julija bodo Tour de France prvič v zgodovini vozile tudi ženske

Pred koncem moške različice kolesarske dirke po Franciji se je v nedeljo na Elizejskih poljanah v Parizu začel tudi zgodovinski Tour za ženske. Na njem vozijo tudi tri Slovenke, in sicer Eugenia Bujak, Urša Pintar (obe UAE Team ADQ) in Urška Žigart (BikeExchange-Jayco).

Gre za prvo, zgodovinsko izvedbo ženskega Tour de France Femmes v okviru organizacije ASO, ki skrbi za moško različico dirke. Začela se je v nedeljo pred Eifflovim stolpom v Parizu, kolesarke pa v prvi etapi čaka sprinterska tekma po Elizejskih poljanah (81,7 km).

Ženske bodo morale premagati osem etap, po prvi in drugi ravninski sledijo tri razgibane etape na poti proti Vogezom, kjer bo prišlo do odločitve o skupni zmagovalki. Predvsem zadnji dve etapi prihodnji konec tedna sta kraljevski. V sedmi bodo morale kolesarke premagati tri zahtevne vzpone, v zadnji, osmi, pa se bodo podale na Super Planche des Belles Filles.

Danes se ob 12:50 prične druga precej ravninska etapa po regiji Brie, ki se bo začela v Meuxu. Po 136,4 kilometrih se bo z zaključnim vzponom končala v Provinsu.

Prva etapna zmaga Nizozemki

Prva favoritinja za skupno zmago je Nizozemka Annemiek van Vleuten (Movistar), ki je prepričljivo slavila že na italijanski dirki GiroRosa. Prvo etapno zmago je prav tako dosegla Nizozemka Lorena Wiebes (Team DSM), ki je veljala za favoritinjo za sprintersko etapno zmago. 23-letnica je s tem oblekla rumeno in zeleno majico za najboljšo kolesarko po točkah.

Na Tour de France Femmes pa so se podale tudi tri Slovenke: olimpijka Eugenia Bujak, Urša Pintar (obe UAE Team ADQ) in Urška Žigart (BikeExchange-Jayco). Bujakova je prvo etapo končala na 52. mestu, Pintarjeva je bila 60., Žigartova pa je osvojila 109. mesto.

Dirka po Franciji je sicer nekoč že imela žensko različico, a nikoli v tako medijsko izpostavljeni obliki. Prva izvedba sega v leto 1955, ko je slavila Britanka Millie Robinson, nato pa je sledila skoraj 30-letna luknja ter kasneje številne transformacije dirke, ki pa nikoli niso dosegle želene odmevnosti.

Tokratna prva izvedba Tour de France Femmes pa bi utegnila dokončno učvrstiti postavljene temelje ženskega kolesarstva, so prepričani organizatorji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Urška Žigart (@urskazigart)

STA, siol.net
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button