KulskoŽivljenjski slog

Lahko na podlagi videza ugotovim tvoje ime?

Pokaži mi, kako izgledaš, povem ti, kako ti je ime.

Kot mala nebogljena bitja, ki so odvisna od drugih več let svojega življenja, se rodimo v družino z določenim socialnim statusom, navadami, genskimi predispozicijami in tudi z določenim imenom.

Znanstveniki zagotavljajo, da lahko na pogladi našega videza, k čemur vključujejo vse od mimike obraza, do kretenj, načina hoje, pogleda, dolžine las, barve in oblike oči ter vseh ostalih zunanjih značilnosti našega telesa, ugotovijo naše ime. Kako?

Večina staršev že pred prihodom otroka ali pa zelo kmalu po intenzivno razmišlja o imenu za svojega otroka, ker ga bo, hočemo, nočemo, nosil celo življenje. Američani so v svojih raziskavah, ki so jih opravljali nekaj let, dokazali, da nas ime zaznamuje bolj, kot smo pripravljeni verjeti. Predvsem naj bi se določenih imen držali stereotipi. Raziskava s smislom ali pa le zgolj zanimiva zgodbica?

V osmih študijah so vključenim v raziskave dali osebne izkaznice ljudi, ki jih niso še nikoli srečali, ti pa so morali ugibati imena ljudi. V več kot 40 procentih primerov so ugotovili pravilno ime osebe iz osebne izkaznice, Američani pa so to povzeli kot: »Nekaj je na Emily, da je videti, kot … Emily.« Toda, ali lahko gremo globlje? Zakaj točno se sploh gre? Če je lahko človeški faktor v skoraj polovici primerov ugotovil človekovo ime, je mogoče, da bi  v novodobni tehnologiji dosegli, da nam to naredi računalnik?

Ne bi smeli dovoliti, da nas stereotipi še bolj razdružujejo.

Američani so s svojimi ugotovitvami in raziskavo šli še korak dlje in res prek računalnika analizirali 100.000 osebnih izkaznic francoskih prebivalcev. Ta je v več kot 87 procentih lahko z gotovostjo ugotovil pravilno ime. Zakaj točno se gre in kako bi lahko razumeli ta efekt? Socialni psihologi trdijo, da naša fizična podoba vpliva na to, kako nas dojemajo drugi, zdaj pa nam ponujajo še misel, da smo obsojeni glede na to, kakšno ime so nam dali ob rojstvu.

Moramo vedeti, da je raziskava temeljila predvsem na stereotipih in zato ni mogoče dokazati, da so korelacije v njej oprijemljive.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NRA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button