KulskoŽivljenjski slog

Kako čez teden prihraniti za vikend zabavo?

Kje in kako lahko kot študent vsakodnevno prihraniš nekaj evrov.

Tudi tebi pogosto zmanjka denarja že, ko se teden šele bliža koncu in si primoran za vikend ostati doma? Potem so spodnji nasveti prav zate.

Umetnost upravljanja osebnih financ leži v uravnoteženosti. Če brezglavo zapravljaš čez teden, si čez vikend pogosto primoran reči ne last-minute izletu s prijatelji, se odpovedati koncertu ali pa poseči v proračun naslednjega tedna. Žal so študentski vikendi pogosto uganka vse do petkovega popoldneva in ko se zaveš, da tega doživetja pa res ne gre zamuditi, je že prepozno, da bi si zanj prihranil denar. Zato je pametno že med tednom predvidevati, da bo prihajajoči vikend izpraznil našo denarnico (za kar pa je dobro v njej kaj imeti). Kako torej že med tednom privarčevati za užitke vikenda?

 

  1. Nakupuj z glavo (ne z želodcem)!

Ko si v supermarketu v ponedeljek polniš zalogo za prihajajoči teden, običajno še nekoliko sestradan od praznega vikend hladilnika, te lahko hitro zanese. Zato je pomembno, da prideš pripravljen! Nakupovalni seznam te bo rešil nenadzorovanega zapravljanja, hkrati pa ti omogočil, da že vnaprej načrtuješ svoje obroke (in se tako izogneš »ampak v hladilniku nimam dovolj sestavin« izgovoru, s katerim opravičuješ dodatne nakupe). Prav tako ti bo predhodno načrtovanje omogočilo, da nameniš nekaj minut oglasnim letakom bližnjih trgovin in preveriš morebitne akcije in kupone ter si tako še znižaš tedenske prehrambene stroške.

 

  1. Kar lahko, naredi sam.

Tudi če si glavni obrok privoščiš zunaj, poskusi vsaj ostale pripraviti sam doma. Zbudi se 10 minut prej in spij kavo doma. Popoldanski prigrizek, ki ti olajša dolge študijske popoldneve, si že zjutraj pripravi kar na domačem pultu. Spomni se napolniti svojo steklenico z vodo. Vse to bo minimaliziralo tvoje sicer majhne dnevne stroške, ki pa ti v skupnem seštevku močno oskubijo denarnico.

 

  1. Z gotovino do boljše samokontrole?

Prislanjanje kartice nekajkrat dnevno ti ne da občutka zapravljanja, a zato prazen račun ob koncu tedna (ali branje bančnega izpiska na koncu meseca) nista nič manj boleči izkušnji. Čeprav se ti plačevanje z gotovino morda zdi zastarelo ali pa te zvok žvenketajočih kovancev v žepu plašča preprosto neskončno moti, pa je žal prav gotovinsko plačevanje odličen način ohranjanja nadzora nad lastnim zapravljanjem.

 

  1. Drži se 10/10 pravila (ali drugih trikov za pametno nakupovanje).

Če v trgovini nisi popolnoma odločen, da nekaj res potrebuješ, nameni odločanju največ 10 minut. Če po preteklem času še vedno nisi popolnoma prepričan, izdelek vrni na polico in se obrni. Obstajajo tudi drugi načini, kako preprečiti impulzivne (in pogosto zgrešene) nakupe: nekateri si zadajo počakati vsaj tri dni pred nakupom večje vrednosti, za druge je dovolj že noč spanca. Poskusi podoben sistem implementirati tudi zase.

 

  1. Ne bodi prestrog do sebe.

Korenite spremembe naših navad (na žalost) niso mogoče kar čez noč. Vsaj na začetku si dovoli, da tudi med tednom kaj zapraviš. Dovoljeno vsoto lahko postopoma zmanjšuješ in se tako neboleče prilagajaš na svoj nov (skromnejši) življenjski slog, hkrati pa se ne počutiš že v prvem tednu varčevanja, kot da se med tednom odrekaš vsej zabavi.

 

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button