Življenjski slog

Čiščenje: katere so stvari, ki jih pozabimo očistiti?

Vsi radi živimo v čistem in urejenem okolju. Tudi v študentskem domu ali stanovanju. Kadar pa se lotimo čiščenja, na nekatere stvari velikokrat pozabimo. Na katere in kako se jih lotiti?

Vsi vemo, da moramo pomiti posodo, posesati in pobrisati prah. Nekatere stvari pri čiščenju pa enostavno spregledamo. Morda zato, ker smo zaposleni, ker nismo prepričani, kako se sploh lotiti čiščenja, ali pa se nekaterih stvari enostavno ne lotimo.

Pomembno pa je, da ne zanemarimo tistih bolj pozabljivih ali neprijetnih opravil. Kar se mora, se pač mora.

Koši za smeti

Tudi če marljivo odnašaš smeti, so lahko smetnjaki umazani in oddajajo neprijeten vonj. Če nam je všeč ali ne, moramo tu in tam očistiti koše za smeti.

Kako pogosto? Strokovnjaki pravijo, da jih je treba očistiti vsaj enkrat na mesec. Najprej je treba odstraniti vse, kar bi lahko odletelo mimo vrečke za smeti, nato pa koš dobro zdrgni z detergentom za pomivanje posode. Preden v koš daš novo vrečko poskrbi, da je koš za smeti popolnoma suh.

čiščenje, stanovanje, študentski dom, pozabljanje
Pri čiščenju velikokrat pozabimo na čiščenje koša za smeti.

Mikrovalovna pečica

Študentje v svojem polnem vsakdanjiku za lažje življenje velikokrat uporabljamo mikrovalovno pečico. Pri tem pa včasih pozabimo na njeno čiščenje.

Strokovnjaki čiščenje mikrovalovne pečice priporočajo vsaj enkrat tedensko. V posodo, primerno za uporabo v mikrovalovni pečici, zmešaj 1/4 skodelice kisa in 1 skodelico vode. Mešanico v mikrovalovno postavimo za tri minute. Stene v notranjosti bodo prevlečene z vročo kislo vlago, ki jo previdno odstranimo z gobo za čiščenje.

čiščenje, stanovanje, študentski dom, pozabljanje
Kdaj si pa ti nazadnje očistil mikrovalovno pečico?

Pladenj za pribor

V tvojem študentskem domu ali stanovanju se najverjetneje ne skriva prav veliko pribora. Tega najverjetneje redno čistiš, verjetno pa pozabiš na pladenj, v katerem ga shranjuješ. Če imaš to srečo, da imaš v domu ali stanovanju pomivalni stroj, lahko pladenj enostavno opereš v stroju. Sicer pa ga vsaj enkrat na mesec dobro očisti z mešanico vode in kisa. 

Tla pod pohištvom

Čiščenja se velikokrat lotimo tako, da očistimo samo površine, ki so nam vidne. Žal pa je resnica ta, da se prah in umazanija skrivata tudi pod posteljami, kavči in drugimi velikimi kosi pohištva.

Tu in tam pa se je zato dobro spomniti, da nekoliko premakneš vso večje pohištvo v svoji sobi in se s krpo za prah in dolgim ročajem lotiš tudi tistih najbolj skritih kotičkov.

čiščenje, stanovanje, študentski dom, pozabljanje
Ne pozabi na čiščenje površin, ki jih ne vidiš.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button