Dostopov božičŽivljenjski slog

Dostopov božič: 12 majhnih izzivov za 12 dni božiča

December je poseben mesec, saj je poln prazničnega vzdušja, ki prinaša dodatno ljubezen in dobrodelnost. Zato trenutno poteka več dobrodelnih akcij, s katerimi lahko ljudem pomagaš. Izkoristi 12 dni božiča in vsak dan stori nekaj lepega za druge.

Ena izmed dobrodelnih akcij decembra je Humanitarčkova, ki spodbuja, ljudi, da decembra počnejo dobrodelna dejanja – vsak dan eno dejanje, ki ga stori več Slovencev. Podobno te spodbujamo, da vsak dan do božiča narediš nekaj lepega za druge.

Podari pozornost

Vzemi si samo sekundo, da nekomu podariš malo pozornosti in mu polepšaš dan. Dober primer je, da nekomu na faksu pridržiš vrata ali vprašaš sošolca, če mu prineseš kavo, ko si greš sam ponjo.

Podari hrano in odeje brezdomnim živali

Tudi fakultete v Mariboru imajo decembra dobrodelne projekte. Med njimi sta Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede ter Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki organizirata akcijo za brezdomne živali. Akcija poteka tudi v Qlandiji Maribor, če ti je ta bližje.

Pusti nekaj napitnine

Polepšaj nekomu delo med prazniki in mu pusti napitnino, kakršno pač premoreš.

Spusti naprej nekoga na blagajni

Vsi vemo, da je decembrsko nakupovanje težko in stresno. Ampak bodi prijazen in spusti naprej osebo, ki ima v roki samo dva izdelka.

božič, prazniki, dobrodelnost, dostopov božič, 12 dni božiča, humanitarček, podari pozornost, podari nasmeh, brezdomne živali, podari hrano živalim, qlandia, fakulteta za kmetijstvo in biotehniške vede, polepšaj dan, boter živali, zavetišče, brezdomci,
Dobrodelna dejanja v veliki meri pomagajo živalim.

Kupi darilo od lokalnega ponudnika

V Mariboru in okolici je veliko manjših proizvajalcev. Kupi kakšno darilo pri njih, saj bodo zaradi tvojega nakupa veliko srečnejši kot prodajalci v velikih nakupovalnih središčih.

Daruj uličnemu umetniku

Naslednjič, ko se sprehajaš po mestu, si prihrani nekaj centov ali evrov (kolikor ti ustreza) in jih podari uličnemu umetniku.

Povej nekomu, da ga imaš rad

Imaš v življenju nekoga, ki ti je izjemno pomemben, pa mu tega ne poveš dovolj pogosto? Daj mu vedeti in mu polepšaj dan.

Podari nasmeh

Tudi naključno osebo lahko razvedriš. Povej sošolki na faksu, s katero se ne družiš, da ti je bila všeč njena predstavitev ali ji daj kakšen drug kompliment.

Postani boter živali v zavetišču

Kot študent verjetno nimaš domače živali. To pa ne pomeni, da živalim ne moreš pomagati. Zavetišča ponujajo možnost, da si izbereš kosmatinca in mu vsak mesec daruješ nekaj malega za hrano in udobje.

Skuhaj kosilo

Če se čez vikend ali za praznike odpravljaš domov, si vzemi nekaj ur in pripravi kosilo ter tako odreši mamo oz. starše.

božič, prazniki, dobrodelnost, dostopov božič, 12 dni božiča, humanitarček, podari pozornost, podari nasmeh, brezdomne živali, podari hrano živalim, qlandia, fakulteta za kmetijstvo in biotehniške vede, polepšaj dan, boter živali, zavetišče, brezdomci,
Pomagaj tistim, ki pomoč potrebujejo.

Pomagaj sošolcu pri skupinskem delu

Veš, da je sošolec, s katerim si v skupini, preobremenjen? Pomagaj mu. Če si bil kdaj v veliki časovni stiski, imaš morda občutek, kakšno breme je lahko ena sama naloga in kako bi te pomoč sošolca lahko odrešila.

Podari šal brezdomcu

Mogoče imaš kaj zimske opreme, ki je več ne nosiš, mogoče jo lahko mimogrede nakupiš, v vsakem primeru pa lahko pomagaš ogreti nekoga, ki pozimi ni v toplini svojega doma.

Kaj je Dostopov božič?

Praznični mesec bomo proslavili z dvanajstimi članki ob dvanajstih dneh do božiča. V sklopu projekta boš lahko od danes (v soboto, 14. decembra) pa do vključno z božičnim dnem zasledil en božično obarvan članek na dan. Vesele praznike!

 

Mojca KUPČIČ
Unsplash

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button