Znanost

Izstrelitev prve rakete lunarnega programa Artemis je prestavljena

Včeraj bi morala poleteti prva raketa lunarnega programa Artemis z ameriškega vesoljskega izstrelišča v Cape Canaveralu na Floridi. Zaradi težav na enem od glavnih motorjev je bila izstrelitev odpovedana, so sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa. Naslednja možna datuma za izstrelitev rakete sta 2. in 5. september.

Raketa Space Launch System (SLS) naj bi včeraj v vesolje ponesla modul Orion, ki bi nato v prihodnjih dneh obkrožil Luno, medtem ko bo v prihodnjih misijah tja ponesel tudi ljudi. A iz Nasinega kontrolnega centra so sprva poročali o težavah z gorivom v raketi, nato pa o težavah na motorju glavne stopnje rakete SLS, zaradi česar so polet na koncu odpovedali.

Ker je za uspešno utirjenje modula Orion v Lunino orbito potreben točno določen položaj Lune, je bila včeraj edina priložnost za izstrelitev med 14.33 in 16.33 po srednjeevropskem času. Naslednja možnost za izstrelitev bo 2. septembra ob 18.48 po srednjeevropskem času.

Ko bo raketa SLS izstreljena, bo modul Orion najprej umestila v Zemljino orbito, nato pa bo po uporabi gravitacijskega polja Zemlje za pridobitev hitrosti zapustil orbito in začel večdnevno potovanje proti Luni. Ko se bo utiril, bomo po 54 letih znova lahko videli Zemljo iz Lune.

Nato bo Orion prižgal motor servisnega modula, ki ga je razvila Evropska vesoljska agencija, ter se iztiril iz Lunine orbite in odpotoval nazaj na Zemljo.

Polet misije Artemis II, ki je predviden za maj 2024, bo posadko popeljal v drugačno orbito okoli Lune in preizkusil sisteme kapsule Orion, tokrat že z ljudmi na krovu. Vrhunec misij Artemis pa bo predstavljala misija Artemis III, ki vključuje tudi pristanek na Luni. Ta je bil sicer prvotno predviden že za leto 2024, zdaj pa je preložen vsaj na leto 2025.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button