Znanost

Evropska noč raziskovalcev tokrat s projektom Noč ima svojo moč

Rad raziskuješ? Je tvoja radovednost brez meja? Te zanima kaj vse počnejo znanstvenice in znanstveniki? 24. septembra 2021 bo potekala Evropska noča raziskovalcev in vseslovenski dogodek 'Noč ima svojo moč'.

V Slovenijo že četrto leto prihaja Evropska noč raziskovalcev. Po Evropi za en dan v letu na široko odprejo vrata ustanove, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem. Širši javnosti želijo predstaviti poklic in življenje znanstvenika. V petek, 24. septembra 2021, bo tako po Sloveniji izveden projekt ‘Noč ima svojo moč’.

Kaj in kje se bo dogajalo?

Skozi ves dan bom lahko udeležili eksperimentalnih delavnic, ogledov laboratorijev, navdihujočih klepetov z znanstveniki, zanimivih predavanj, poučnih razstav ter številnih drugih aktivnosti. ‘Noč ima svojo moč’ bo potekala v različnih mestih in na različnih lokacijah. Po šolah, knjižnicah, na ulicah in trgih, v domu starejših, muzejih, na vrtovih.

Evropska noč raziskovalcev se bo dogajala tudi v Celju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, na Ptuju in v mnogih drugih mestih po Sloveniji. Nekateri dogodki pa bodo izvedeni tudi hibridno in preko spleta.

Spodbuditi zanimanje za raziskovalno delo

Cilj projekta ‘Noč ima svojo moč’ je znanost ter raziskovalke in raziskovalce približati širši javnosti in mlade spodbuditi za raziskovalno delo. Evropska noč raziskovalcev poudarja prispevek raziskovalcev k napredku naše družbe. Z najrazličnejšimi aktivnostmi bo tako širša javnost lahko videla, kako pomembne so raziskave in znanstveno delovanje za vse nas ter za prihodnji razvoj človeštva.

‘Noč ima svojo moč’ letos v znamenju voda

Letošnji projekt ‘Noč ima svojo moč’ se je začel že junija, s promocijsko kampanjo, kot vseslovenski projekt znanost za državljane. Prebivalci Slovenije so pomagali spremljati kakovost voda tam, kjer se ljudje kopajo v naravi izven uradnih območij.

Vsi zainteresirani državljani so prejeli delovni zvezek in komplet pripomočkov za presejalne meritve nekaterih fizikalnih, kemičnih in bioloških parametrov za opredelitev kakovosti vode. Projekt je bil več kot uspešen. Pridružilo se mu je več kot 2100 ljudi, raziskovalni kompleti pa so potovali v več kot 300 slovenskih krajev. Podatki bodo pomagali k boljši preglednosti neuradnih kopališč in opozorili na dodatno potrebo meritev s strani za to pristojnih strokovnih služb.

Podrobnosti o dogajanju na ‘Noč ima svojo moč‘ 2021 lahko najdeš na na: www.nocmoc.eu.

Noč ima svojo moč, Evropske noči raziskovalcev, Znanost za vse, znanost, raziskovalec, raziskovalka, kaj dela raziskovalec
Na dogodkih Evropske noči raziskovalcev boš lahko spoznal, kaj v resniči počnejo raziskovalke in raziskovalci.

Znanost za vse, osrednji dogodek Evropske noči raziskovalcev

Prav tako se bo v petek, 24. 9. 2021, v Mariboru, Kopru, Izoli in Novi Gorici odvil osrednji dogodek projekta Znanost za vse, v sklopu panevropskega dogodka Evropska noč raziskovalcev. Od začetka projekta v maju se odvijajo številni pred-dogodki. Ti ozaveščajo javnost in mlade o poklicu raziskovalca, priložnostih za poklic in pričetku znanstvene kariere ter pomembni vlogi raziskovalcev v družbi.

Tradicionalni osrednji dogodek Evropske noči raziskovalcev ponuja kar 75 različnih programskih vsebin. Te pripravlja skupno 151 raziskovalcev konzorcijskih univerz. Predstavlja odlično priložnost za sodelovanje pri zanimivih poskusih, ogledih laboratorijev in delavnicah ter omogoča sproščeno druženje z raziskovalci in praznovanje znanosti v festivalskem vzdušju.

Dodatne informacije o projektu Znanost za vse so na voljo na spletni strani UM, na domači spletni strani projekta ERN ter na družbenih profilih projekta. Za obisk dogodkov v živo bodo organizatorji preverjali pogoj PCT.

UM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button