Znanost

Znan je ožji izbor desetih nominirank za naslov Inženirka leta 2022

Organizatorji izbora za Inženirko leta 2022 so sporočili, da je ožji izbor nominirank za nagrado zaključen. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so izbrali deset nominirank, ki predstavljajo potencial, da so s svojim delom in osebnostjo zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Razglasitev Inženirke leta 2022 se bo na slavnostni prireditvi v Cankarjevem domu odvila 10. januarja 2023.

V okviru iniciative Inženirke in inženirji bomo!, katere cilj je mlade navduševati za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost, letos poteka peti, jubilejni izbor Inženirka leta. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi ena prejme priznanje Inženirka leta, so sporočili iz družbe Mediade, ki izbor soorganizira. Poudarili so, da je tudi letošnje glavno merilo izbora nominirank je bila raznolikost glede na izobrazbo, starost, organizacijo ali zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev.

Kot je povzela urednica projekta Inženirke in inženirji bomo! Metka Škofic, so v petih letih prejeli že preko 170 kandidatk za nominacijo, od tega letos 35. Kandidatke prihajajo večinoma iz industrije, predvsem iz razvojno naravnanih podjetij, pa tudi iz akademskih krogov in raziskovalnih institucij. Letos prevladujejo inženirke strojništva, računalništva in matematike, sledijo diplomantke kemije, elektrotehnike, Naravoslovnotehniške fakultete, farmacije in živilske tehnologije.

Med nominiranke za Inženirko leta 2022 so uvrščene:

 • razvijalka programske opreme v podjetju Mesi Tajda Bogovič, tudi doktorska študentka na FERI UM,
 • projektna in produktna vodja v razvoju v podjetju Mahle Electric Drives Slovenija Neža Guzelj,
 • samostojna informatičarka v podjetju Krka Ana Kavčič,
 • letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika, vzdrževanje letal, Rosana Kolar,
 • višja tehnična svetovalka v podjetju Loftware Viki Petrovič,
 • specialistka za skladnost produktov z direktivami in regulativami v podjetju Danfoss Trata Tajda Pirnat,
 • preskusna inženirka v SIQ Ljubljana Barbara Pogačar,
 • specialistka strojnega učenja v podjetju Endava, digitalne rešitve, Špela Poklukar,
 • projektna inženirka v službi za razvoj in investicije v Holdingu Slovenskih elektrarn Jerneja Sedlar ter
 • vodilna inštruktorica osebja proizvodnje in inženirka izmene v Nuklearni elektrarni Krško Lara Topol.

Predstavitve nominirank so dostopne tudi na spletni strani Inženirka leta.

Kdo izbere Inženirko leta?

Kot so pojasnili organizatorji, na odločitev, katera od nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, s svojimi glasovi enakovredno vplivajo štiri skupine oz. deležniki izbora:

 • nominiranke za priznanje Inženirka leta,
 • predstavniki medijev,
 • dijakinje in profesorji srednjih šol ter
 • predstavniki organizatorja in partnerjev.

Naziv Inženirke leta 2022 bodo zmagovalki podelili na slavnostnem dogodku v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma 10. januarja 2023.

Na podelitvi bo v sodelovanju z EIT Manufacturing, Spirit Slovenija in Siemens Slovenija, prvič izvedena tudi razstava izbranih vodilnih izdelkov slovenske predelovalne industrije, Inženirski Expo.

Aktualna nosilka naziva Inženirka leta je Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v podjetju Kolektor Mobility. Pred njo so bile inženirke leta razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab Jasna Hengović, državna sekretarka v službi vlade za digitalno preobrazbo in raziskovalka ter predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru Aida Kamišalić Latifić in razvojna inženirka v podjetju RLS merilna tehnika Dora Domajnko.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button