Potovanje

Namigi in triki, kako najučinkoviteje spakirati nahrbtnik za na pot

Običajno so zadnji dnevi pred odhodom namenjeni tlačenju v nahrbtnike in potovalke še zadnjih malenkosti, brez katerih ne bi želeli na pot. Nekateri so že »zverzirani« v pakiranju, nekateri nekoliko manj, nekateri imajo nahrbtnik ali potovalko pripravljeno že tedne pred odhodom in jo počasi in s premislekom polnijo, drugi pa do zadnjega trenutka ne vedo, v kaj bi pravzaprav spakirali svojo kramo. To opravilo nam lahko povzroči nemalo težav in slabe volje. Ker sem sama bolj pristaš nahrbtnikov, se bom predvsem osredotočila na slednje. Torej, kako najbolj funkcionalno napolniti nahrbtnik?

Začnimo na začetku

Drugače ne gre, kot da začnemo pri dnu. Tja zložimo vse, za kar predvidevamo, da ne bomo potrebovali vsaj do trenutka, ko prispemo nekam, kjer lahko v miru zložimo stvari iz nahrbtnika. Ena takih stvari je recimo spalna vreča, če jo potrebujemo na svoji poti. Upoštevati pa moramo tudi dejstvo, da je težje stvari bolje zložiti nekam v spodnjo polovico nahrbtnika, vedar ne čisto na dno, saj nam to omogoča lažje nošenje.

»Backpackerske« modne smernice

Kar se tiče oblačil, vzemimo le to, kar potrebujemo. To se lahko precej razlikuje od izbire destinacije, namena poti in letnega časa. Drži pa eno – če je sila, lahko oblačila na poti operemo in v skrajni sili dokupimo. Osebno mi je zelo všeč kapsulni sistem kombiniranja oblačil – torej vse, kar vzamemo, lahko kombiniramo med sabo, v grobem pa pazimo, da vzamemo nekaj toplega, nekaj za dež in tisto, kar bomo nosili vsakodnevno.

pakiranje, potovanje, kovček
Pakiraj premišljeno in učinkovito.

Sama si oblačila zvijem v rolice, saj se mi zdi, da na ta način pridobim največ prostora in tako prihranim prostor. Pa tudi oblačila se ne zmečkajo preveč. Obstaja kar veliko različnih trikov, kako zložiti oblačila, da najbolj optimalno izkoristimo prostor v nahrbtniku, vendar mora vsak sam ugotoviti, kaj mu najbolj ustreza.

Pametno upravljanje z nepogrešljivimi predmeti

Drobne stvari, kozmetiko in zdravila za lažjo preglednost zložimo v predalčke ali temu namenjene torbice. Dokumenti prav tako sodijo v poseben žep ali torbico. Če imamo potni list in osebno izkaznico, ju pospravimo ločeno – če imamo na primer osebno izkaznico v denarnici in denarnico izgubimo, imamo vsaj še potni list nekje v nahrbtniku.

Če seveda nismo te sreče, da izgubimo oboje. Prav tako je zelo priporočljivo narediti kopije potnega lista in osebne izkaznice ter jih pospraviti v drug predal. Za še boljšo varnost pa oba dokumenta še fotografiramo z osebnim telefonom in slike v njem tudi shranimo. Enako je z denarjem. Gotovine nikar ne nosimo v celoti na enem mestu. Nekaj je daj v nahrbtnik, nekaj pa morda v žep.

potovanje
Dobro zapri in zatesni kar je tekočega, da se ti kaj ne razlije po nahrtbniku.

Prihranimo prostor z majhnimi triki

Če imamo spakirane še dodatne čevlje, je prostor v njih kot nalašč služi temu, da kaj pospravimo vanje, mogoče nogavice ali pa vrečko z denarjem. Tako lahko pridobimo še nekaj prostora.

Težje kose oblačil in obutve lahko nosimo na sebi že na poti do cilja, če je to mogoče, na primer na vlaku ali letalu. Tako bo nahrbtnik nekoliko lažji.

Po načelu »težje spodaj« si logično sledijo srednje težke stvari in najlažje na vrhu nahrbtnika. Ves čas pa pazimo na to, da si katere od pomembnih stvari, ki naj bi jih potrebovali v bližnji prihodnosti, ne zakopljemo pregloboko in da si nekako zapomnimo, kam smo kaj pospravili. Včasih tudi ni slabo, če si naredimo hitro skico in opombe, kje približno kaj imamo.

Trajnostni namigi pri prenašanju hrane in tekočin

Pozorni bodimo na tekočine, predvsem na to, da so embalaže dobro zaprte. Zelo so priročne plastične toaletne torbice oziroma vrečke, ki nadomestijo navadne plastične vrečke in jih lahko uporabljamo skoraj v nedogled, s tem pa prispevamo k trajnostnosti. Tako si lahko shranimo tudi hrano. Vnaprej si pripravimo potovalne posodice za shranjevanje živil ter plastenko za vodo za večkratno uporabo. Sama uporabljam kovinsko, ki je neuničljiva.

Za lažje operiranje s tekočinami si zadevo lahko olajšamo tudi tako, da namesto tekočega gela za tuširanje in šampona uporabimo tistega v kosu in zobno pasto v tabletkah pa še pri prostoru in teži prihranimo. Veliko trajnostnih trikov, ki so na prvi pogled morda kompleksni, pa se velikokrat izkaže za veliko enostavne rešitve, ko ta način življenja enkrat usvojimo.

Še zadnja kljukica na seznamu

Pred odhodom pa je zelo priporočljivo nahrbtnik oziroma prtljago na sploh tudi fotografirati. To nam lahko olajša zaplete pri morebitni izgubi prtljage.

Kot smo si različni mi, tako si je različna tudi vsebina nahrbtnika. Premišljeno napolnjen nahrbtnik nam lahko prihrani marsikatero težavo na poti, zato si res ni odveč vzeti kakšno minuto več in se izuriti v mojstra pakiranja.

Globertrotter (PZS) / Monika Rajčevič
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button