Potovanje

Telefon lahko v gorah reši življenje

Tudi mobilni telefon dandanes sodi med nujno gorsko opremo, tik pred vrhuncem poletne planinske sezone trdi strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi. dodaja, da naj gorniki preverijo, da je baterija polna, prenos podatkov izklopljen, svetuje pa tudi uporabo dodatne polnilne baterije.

“Telefon lahko reši življenje. Marsikdo ga zamenjuje za igračko, da objavlja fotografije na družabna omrežja, a v resnici ima veliko koristnih funkcij. Naložene imamo lahko različne aplikacije, karte kot denimo Locus map in podobno, a odsvetujem Google, ki nas lahko usmeri narobe. Pomembno pa je, da nam gorski reševalci lahko prek mobilnega telefona določijo lokacijo in nas lažje najdejo,” pravi Šerkezi.

Predvsem dejstvo, da je možno približno določiti lokacijo, je lahko reševalcem zelo v pomoč. “V primeru nesreče je najbolj pomembno, da se najprej umirimo, primerno oblečemo in nato pokličemo številko 112. Operater nam bo potem pomagal, obvestil gorske reševalce in če ne vemo točno, kje smo, nam bo poslal na telefon sporočilo in ko ga potrdimo, se bo njemu prikazala naša lokacija. Ni nujno, da je povsem točna, a je nam gorskim reševalcem v veliko pomoč.”

Načinov določitve lokacije je več. Slovenski gorski reševalci so si denimo že pomagali tudi s slikami iz družbenih omrežij, kjer je vnovič ključno vlogo odigral prav pravilno uporabljen prenosni telefon.

Šerkezi opozarja, da je lokacija lahko še veliko bolj pomembna v slabih vremenskih razmerah. Tam kjer ni moč reševati ponesrečencev s pomočjo helikopterja, saj je klasično reševanje dolgotrajno. Za nameček izpostavlja, da je signal za klic na številko 112 prednosten. To pomeni, da je tudi ob na videz slabi povezavi najpogosteje možno poklicati pomoč.

Ob tem pa Šerkezi opozarja tudi na omejitve telefona. Zato svetuje tudi uporabo planinskih kart in kompasa, predvsem pa dobro načrtovanje poti.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button