Potovanje

Rumena rutica za varnost otrok v prometu praznuje 40 let

Letos obeležujemo 40 let od zakonske uvedbe rumene rutice, ki je obvezna za prvošolce in drugošolce. Z njo so otroci bolj vidni, ostali udeleženci v prometu pa nanje bolj pozorni. Jutri se v šole vrača 194.554 osnovnošolcev, rumeno rutko pa si bo prvič nadelo 20.797 prvošolk in prvošolcev, ki spadajo med najranljivejše udeležence v prometu.

Rumena rutica je simbol začetnikov v prometu, najmlajših udeležencev, ki še ne zmorejo vseh zahtev prometa. Vozniki in drugi udeleženci v prometu jih tako lažje opazijo in vedo, da morajo biti še posebej previdni. Rumene rutice so namenjene prvošolcem in drugošolcem v osnovnih šolah. Na poti v šolo in iz nje morajo imeti nameščene okoli vratu.

Osnovna rumena rutica je trikotna ruta rumene barve, v velikosti 69 × 69 cm enakokrakega trikotnika sešita iz platna. V zadnjem času pa so pogoste naglavne rutice trapezne oblike.

V Sloveniji se je med primerjalnima obdobjema 2011-2013 ter 2018-2020 zmanjšalo število otrok, umrlih v prometnih nesrečah, za 66 odstotkov, kar državo uvršča med najvarnejše evropske države. Na ravni EU pa je ta delež povprečno 31 odstotkov, so sporočili z Javne agencije RS za varnost prometa (AVP).

V agenciji svetujejo, naj starši skupaj z otrokom prehodijo šolsko pot še pred začetkom šolskega leta, nato pa otroka spremljajo na poti do šole in nazaj ter ob tem utrjujejo znanje o varnem vedenju v prometu. Otrok lahko gre ob primeri razdalji sam v šolo, kadar starši ocenijo, da dovolj razume prometne predpise in je to zanj varno.

Odrasli naj bodo otrokom vzgled tudi v prometu

Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar pred prvim šolskim dnem starše prosi, naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu pa naj bodo zgled.

Voznike pa opozarjajo, da je treba hitrost vožnje prilagoditi razmeram na cestah, pripetost z varnostnim pasom pa je izjemnega pomena za varno vožnjo vseh potnikov. Vozniki naj spoštujejo ustrezno varnostno razdaljo, za volan pa naj vedno sedejo le trezni, jih pozivajo. Ob tem opozarjajo voznike vseh vozil še, da mobilni telefoni ne sodijo v promet.

Letos bo otroke po celotni Sloveniji na šolski poti med 31. avgustom in 9. septembrom varovalo tudi veliko število prostovoljcev, med njimi več kot 1000 prostovoljcev Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije.

STA, AVP
Ljubljana.si

Sorodni članki

Back to top button