Življenjski slog

Ljubim te, zdaj pa potrebujem tvoj denar: ljubezenske prevare na spletu

Empatija, sočutje in spremembe v kemiji možganov so dejavniki, ki ljudi vodijo v to, da postanejo žrtve ljubezenskih prevar. Njihovo število pa samo še narašča. Zato je pomembno, da govorimo o vzrokih in pravilnem ravnanju v primeru, ko sumimo, da se je nekdo znašel v primežu prevaranta.

Starejša gospa po 40-letnem zakonu izgubi dolgoletnega partnerja. Ob izgubi jo podpirajo družina in prijatelji. Ko se življenje začne čedalje bolj vračati na stare tire, je gospa ponovno prepuščena sama sebi in vedno bolj osamljena.

Kot mnogi se tudi ona zateče k uporabi družbenih omrežij. Na njih deli spomine na stare dobre čase. Nekega dne pa prejme obvestilo, da ji je nekdo poslal sporočilo. “Vem, da se ne poznava, a sem te zasledil na Facebooku. Tudi sam sem pred leti izgubil ženo. Želim, da veš, da bo postalo lažje …”

Kako lepo je prejeti prijazno sporočilo od neznanca, ki te razume. “Vdovca” se hitro povežeta in začneta neprekinjeno klepetati. On sanja o prihodu v Evropo. Morda je tujec, morda Slovenec, ki živi v tujini?

Žal pa se za vdovcem skriva oseba, ki je del ljubezenske prevare. Goljufi nenehno iščejo nedavno ovdovele ženske ali moške in z njimi navežejo stik. Kmalu po tem, ko se romanca začne, prosijo za denar, da bi lahko prišli na obisk. Temu običajno sledi še več zapletov, ki zahtevajo še več denarja.

Prevare, prevare na spletu, splet, romantične prevare, romanca, poželenje, privlačnost, ljubezen, navezanost
V letu 2020 so Američani zaradi ljubezenskih prevar plačali osupljive 304 milijone dolarjev.

Ljubezenske prevare: kako in zakaj delujejo?

Ljubezen naj bi se delila na tri kategorije: poželenje, privlačnost in navezanost. Vsaka izmed njih pa ima svoj nabor hormonov – poželenje je povezano s testosteronom in estrogenom, privlačnost z dopaminom, norepinefrinom in serotoninom ter navezanost z oksitocinom in vazopresinom.

Ker večina romantičnih prevar ne temelji na obljubi seksa, se zdi, da poželenje pri njih ne igra vloge. Vsekakor pa lahko opazimo, da igrata vlogo privlačnost in navezanost. Tako za neracionalno vedenje in sprejemanje slabih odločitev krivimo preveliko sproščanje dopamina.

Prevare, prevare na spletu, splet, romantične prevare, romanca, poželenje, privlačnost, ljubezen, navezanost
Zaradi ljubezni naši možgani delajo res nenavadne stvari.

Žrtve prevar nikakor niso neumne ali lahkoverne – gre za to, da so to ljudje z običajnimi čustvi in občutki, ki od ostalih zaradi “zaljubljenosti” ne pričakujejo ničesar slabonamernega.

Kako (in če) lahko ukrepamo sami?

Če je nesrečna žrtev ljubezenske prevare nekdo od tvojih bližnjih, ne pozabi na empatijo. Tudi, če je ta nekdo izgubil veliko denarja. O prevari je potrebno obvestiti pristojne organe in se hkrati zavedati, da je najboljša kurativa preventiva. Tako bodi ob komuniciranju preko spleta previden, o nevarnostih pa seveda obvesti tudi starejše, ki so uporabe tehnologije manj vešči od mladih.

Bodi pozoren na kakršnekoli znake, da se kaj podobnega dogaja tudi okoli tebe in poskusi situacijo preprečiti, še preden gre predaleč.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button