Potovanje

Evropski teden mobilnosti vabi, da se na pot odpraviš peš

Začenja se evropski teden mobilnosti, ki bo trajal med 16. in 22. septembrom. Letošnje geslo Gremo peš! spodbuja uvedbo trajnostnih prometnih ukrepov. Z različnimi dogodki bo v projektu tokrat sodelovalo rekordnih 78 slovenskih občin.

Evropska komisija oz. njen generalni direktorat za mobilnost in promet od leta 2002 dalje organizira Evropski teden mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra. Slogan letošnjega tedna je Gremo peš! Želi nas spodbuditi, da v svoje vsakdanje opravke vključimo hojo, ki izboljša počutje in krepi telo, istočasno pa tudi prispevamo k čistejšemu okolju.

Prebivalci Slovenije, stari od 15 do 84 let, so v letu 2017 vsak dan prehodili milijon poti, skupna razdalja teh poti ustreza 50-kratniku dolžine ekvatorja.

V enem dnevu peš opravili skoraj milijon poti

Prebivalci Slovenije, stari od 15 do 84 let, so v 2017 v enem dnevu peš opravili skoraj milijon svojih dnevnih poti (939.863). Povprečna pot je trajala skoraj pol ure, skupna dolžina vseh prehojenih (delno tudi pretečenih) poti v enem dnevu pa je znašala skoraj 2 milijona kilometrov. Ta razdalja ustreza 50-kratniku dolžine ekvatorja ali 2000-kratniku dolžine reke Save. Za to razdaljo smo dnevno porabili skoraj 490.000 ur, kar bi znašalo približno 56 let.

Kdo dnevno opravi več poti peš: moški ali ženske, mladi ali starejši? 

Moški in ženske so na dan opravili skoraj enako število poti, vendar pa so ženske 26 % svojih poti opravile peš, moški pa 16 %. Prebivalke Slovenije, stare od 15 do 84 let, so v enem dnevu več kot polovico skupno prehojenih kilometrov.

Peš so največ hodili prebivalci starostnih skupin 71-84 let in 56-70 let. Najmlajši (15-25 let) so za pot v enaki meri uporabljali javni prevoz ali pa bili sopotnik v osebnem avtomobilu.

Javni potniški promet uporablja 16 % prebivalcev

Dnevno kar 84 % prebivalcev ne uporablja javnega potniškega promet. Polovica jih je raje uporabljala lastni prevoz ali šla peš, nekaj manj kot četrtini teh oseb je bil vozni red neustrezen; le 3 % neuporabnikov pa je od vožnje odvrnila predraga vozovnica.

Koliko koles so imela gospodinjstva v Sloveniji? 

V 2017 smo imeli skoraj milijon in pol koles. Kolesa so bila lahko vseh vrst, od mestnih do gorskih, vendar pa obvezno na kolesarjev lastni pogon.

Jeseni leta 2017 so imela gospodinjstva v Sloveniji:

  • 190 električnih koles,
  • 637 električnih rolk,
  • 976 električnih skirojev,
  • 732 osebnih avtomobilov na električni pogon,
  • registriranih pa je bilo 493 mopedov ali koles z motorji na električni pogon,
  • 141 motornih koles na električni pogon in
  • 3 avtobuse na električni pogon.

V letošnjem tednu mobilnosti bodo potekali številni dogodki. Vrhunec tedna mobilnosti v številnih občinah predstavlja dan brez avtomobila, ko v mnogih občinah za promet zaprejo izbrane prometnice, nekatera mesta pa občanom omogočijo brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button