Kulsko

Agra v znamenju mladih

Potrebna je generacijska prenova kmetijstva

Letošnji 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni bo drugačen ne le zaradi novega slogana Sejem nove generacije, ampak zaradi dejanskega poudarka mladim v kmetijstvu oziroma njegove generacijske prenove.

Dosedanji slogan Tradicionalno svež so na Pomurskem sejmu torej zamenjali z novo generacijo, tudi s slavnostnim govornikom, ki tokrat ne bo vidni politik, ampak so ga mladi izbrali sami. To bo Rok Damijan, predsednik slovenske podeželske mladine, v kateri poudarjajo, da so edina nacionalna organizacija, ki združuje tako mlade s podeželja kot tiste, ki se s podeželjem čutijo povezani.

Janez Erjavec, od leta 1981 tehnični direktor in od leta 1992 do danes direktor oz. predsednik uprave Pomurskega sejma, zdaj sicer »polovični upokojenec«, ob tem pravi: »V mojem obdobju nikoli, pa tudi v Jugoslaviji ne, kolikor se spomnim, sejma ni odprl kdo drug kot »pravi« politik, predsednik države, vlade ali najmanj minister.«

Letos je sicer za to zaslužno tudi sestavljanje vlade, pa vendarle – mladi so tako dobili priložnost, da predstavijo svoje dosežke v agroživilstvu, inovativnost, nova znanja, prakse, zamisli, pa tudi pridelke in izdelke s svojih kmetij na lastni tržnici, gostovali bodo tudi pri izdelovalcih sodobne kmetijske tehnologije, katere učinkovita uporaba je možna s širokim strokovnim znanjem in obvladovanjem vrhunske informacijske tehnologije.

Tako bodo mladi s svojim delom bolj prepoznavni, kar je pomembno za razvoj panoge – tudi zaradi strateške usmeritve k domači hrani oziroma hrani iz bližine.

Na Agri, kjer bo letos med 25. in 30. avgustom razstavljalo 1820 razstavljavcev iz 32 držav, se dogaja še en pomemben premik. Ob tradicionalnih razstavljavcih je vse več takih, ki ponujajo vse bolj kakovostna semena, tudi domače avtohtone sorte, kar je mogoče preveriti na sejemskih vrtovih, kjer jih testira Biotehniška šola iz Rakičana.

 

Tudi ministrstvo postavlja v ospredje mlade

Tudi večina okroglih miz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v znamenju mladih, to potrjujejo že naslovi: Uporabi sodobno tehnologijo in kmetuj pametneje, Vsaka kmetija je lahko uspešna, Kako narediti življenje in delo na kmetiji bolj privlačno za mlada dekleta, Prenos znanja in izkušenj mladih iz tujine na domače dvorišče, Povezovanje povečuje uspešnost kmetovalcev – kako ga okrepiti, Povezovanje ne samo v kmetijstvu, ampak tudi sicer.

Že pred sejmom bo skupščina Evropskega komiteja mladih kmetov in ministrov, sklepe bodo predstavili na Agri, pri Zvezi slovenske podeželske mladine bodo tudi pojasnjevali, kako pomagati mladim kmetom, pripravljajo tudi številne dejavnosti za mlade in otroke. Mlade kmete, to so vsi mladi do 40 let, ki živijo in delajo na kmetijah, bodo podučili tudi o oznaki mladim kmetom prijazno podjetje.

Na Agri bo prisotna tudi Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) Univerze v Mariboru (UM). Poleg stalnega razstavnega prostora bo FKBV oz. Katedra za biosistemsko inženirstvo imela tudi dva posveta. Prva bo v nedeljo, 25. avgusta, med 10.00 in 12.00 v dvorani 5. Potekal bo posvet z naslovom Precizno kmetijstvo – utopija ali realnost slovenskega kmetijstva. Tukaj gre za nove tehnologije pri katerih se uporabljajo sodobni pripomočki, ki so vezani na globalno pozicioniranje. S tem, ko se ta tehnologija veže na digitalne avtomate, ta omogoča avtonomno vodenje strojev po neki površini, recimo polju. Na tem posvetu bodo aktivni izr. prof. dr. Miran Lakotadr. Damijan Kelc, univ. dipl. inž. Agr. ter red. prof. dr. Denis Stajnko.

Drugi posvet bo v torek, 28. avgusta, med 9.30 in 10.30 v dvorani 4. Na posvetu Robotika v kmetijstvu bo doc. dr. Jurij Rakun, univ. dipl. inž. rač. in info. bo potekala predstavitev študentskega robota FKBV. »V drugem delu bo prisoten Giorgio Pantano iz Italije, s katerim FKBV sodeluje pri razvoju vinogradniškega robota, ki že deluje na Pantanovem vinogradu,« je za Dostop.si povedal dr. Stajnko.

Študentje si lahko vstopnico za Agro kupijo na samem dogodku, in sicer v višini 5 evrov.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button