Novice

Svetovni dan knjige: večer posvečen literaturi

Svetovni dan knjige smo praznovali z večerom posvečenim literaturi, ustvarjalnosti in knjigam. Dogodek je bil prava paša za dušo vseh ljubiteljev pisane besede, še posebej pa za mlade ustvarjalce, ki so predstavili svoja dela.

V Kulturnem inkubatorju smo 23. 4. ob 18. uri z mladimi avtorji praznovali svetovni dan knjig. V en večer smo združiil literaturo, ustvarjalnost in ljubezen do knjig. Dogodek, ki ga je pripravil zavod Dve luni v sodelovanju z MKC Maribor – MKC Črko, Kulturnim inkubatorjem ter festivalom 27. Slovenski dnevi knjige v Mariboru, je bil namenjem vsem, še posebej pa mladim bralcem in tistim, ki uživajo v umetnosti.

Izmenjava knjig

V toplem ambientu Kulturnega inkubatorja so ob svetovnem dnevu knjige organizatorji sledili katalonski tradiciji izmenjave knjig. Obiskovalci so prinesli knjige, ki so bile že nekaj časa zapostavljene na njihovih knjižnih policah, v zameno pa so si lahko izbrali nova literarna dela, ki bodo njihove police obogatila. Tako je vsak lahko odšel domov z novo sopotnico.

poezija, literatura, knjige, Dve luni
Gostiteljica večera je bila Nina Medved.

Mladi avtorji so predstavili svoja literarna dela

Dogodek ni bil le priložnost za uživanje v literaturi, temveč tudi priložnost za spoznavanje mladih ustvarjalcev. Kot prvi je nastopil pisatelj, Aljoša Toplak, ki piše prozo, skozi katero smo ga lahko bolje spoznali.

Nastopilo je tudi nekaj pesnic, ki so prebrale izbrane pesmi. Pred branjem svojih literarnih del, so vse avtorice delile nekaj dragocenih pogledov na poezijo. “Večinoma gradim na podobah. Ustvarim si mentalno sliko, ki ima rdečo nit, katero vlečem skozi pesmi,” pojasnjuje Mila Kodrič Cizerl.

poezija, literatura, knjige, pesmi, pesnica
Na literarnem branju so se predstavili obetavni avtorji mlajše generacije.

Dojemanje in doživljanje poezije

Zagotovo si težko predstavljamo, na kakšni ravni pesniki in pesnice dojemajo poezijo. Uvid v to nam daje komentar Eve Šubic: “Ko sem pisala dnevnik, sem pogrešala dodatno dimenzijo in zdi se mi, da mi je to omogočila prav poezija.” Pesnice so na dogodku skozi pesmi zagotovo izrazile tudi svoje doživljanje sveta. “To, kar pomeni biti človek, je doživljanje,” izpostavlja Nika Škof.

Nastopajoči so bili mladi avtorji, ki že objavljajo ali pa so tik pred objavo svojih literarnih del. Njihovi načini dela se razlikujejo. Tom Veber na primer pravi, da je v obeh že izdanih zbirkah “nizal pesmi kot kolaže.” Navdihujoča atmosfera je bila zagotovo spodbuda za vse, ki soustvarjajo literarno sceno v Sloveniji, pa tudi za tiste, ki so se literaturi šele odprli.

Rebeka KRASNIĆ
Rebeka KRASNIĆ

Rebeka Krasnić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button