Znanost

Raziskovalci odkrili način, kako pomladiti človeško telo

Preliminarna raziskava je prišla do ugotovitve, ki meji na znanstveno fantastiko - našo biološko uro je mogoče zavrteti nazaj. V enem letu so telesa prostovoljcev v povprečju pomladili za več kot dve biološki leti.

Raziskava, objavljena v anatomski znanstveni reviji Aging Cell, je preiskovala učinek koktejla treh zdravil, vključno z enim rastnim hormonom in dvema zdraviloma proti diabetesu, na zaznano starost človeškega telesa. Rezultati so izjemni – po letu preizkušanja na devetih pacientih so se ti v povprečju pomlajšali za 2,5 leta.

Isti datum rojstva še ne pomeni enake starosti

Čeprav kronološko starost opredeljujemo kot število let, ki smo jih preživeli – in tega dejstva ne more nič spremeniti – pa obstaja še ena opredelitev starosti. Biološka starost je povezana s tem, kako hitro se naše telo stara in kako zgodaj začne kazati simptome staranja, denimo gube. Pet 25-letnikov si lahko deli isti datum rojstva, vendar nas je večina biološko starejših ali mlajših od naše kronološke starosti.

kronološka starost
Rojstni dan pove le našo kronološko starost. Biološka se običajno razlikuje.

Znanstveniki lahko ugotovijo našo biološko starost z merjenjem kemijskih sprememb naše DNK. V preteklosti so znanstveniki zgradili epigenetične ure, biokemične teste za izračun biološke starosti, da bi lahko napovedali, kdaj bo posameznik umrl. Tudi pri omenjeni raziskavi so uporabili enak test, da so določili učinkovitost trojnega koktejla zdravil.

Biološka starost se je zmanjšala pri vseh opazovanih

Devet bolnikov je eno leto sledilo strogemu režimu, po katerem so jemali en rastni hormon in dve zdravili za diabetes. Raziskovalci so s pomočjo testov določili biološko starost prostovoljcev pred in po začetku eksperimenta in na svoje presenečenje ugotovili, da so zdravila v povprečju za 2,5 leta obrnila biološko staranje, pri vseh opazovanih pacientih pa so bili rezultati pozitivni. Vzorci krvi, ki so jih šest mesecev po koncu preizkusa pridobili od šestih sodelujočih pa so pokazali, da so se pozitivni učinki nadaljevali celo, ko so nehali jemati zdravila.

starost
Biološko starost so v povprečju zmanjšali za 2,5 leti.

Ugotovitve so presenetljive, saj so raziskovalci pričakovali le upočasnitev biološke ure, v najboljšem primeru pa začasno ustavitev. Namesto tega so odkrili večletni obrat. V izjavi za javnost so raziskovalci sicer poudarili, da je bil vzorec izjemno majhen in homogen. Sodelovalo je namreč le devet belih moških med 51 in 65 letom starosti.

Prav tako je raziskava le preliminarna, ugotovitev pa še niso uspešno ponovili. Do takrat pa se lahko držiš preverjenih ukrepov in izogibaš škodljivih navad, ki lahko pospešijo tvoje staranje.

 

 DOSTOP.si / KA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button