ZdravjeZnanost

Ema odobrila izredno uporabo tablete molnupiravir proti covidu-19

Evropska agencija za zdravila (Ema) je odobrila izredno uporabo Merckove tablete molnupiravir proti covidu-19. Hkrati je Ema začela obravnavo Pfizerjeve tablete proti covidu-19. Zdravili bi lahko bili odločilni v boju proti covidu-19 v Evropi, ki se znova sooča z velikim porastom okužb z novim koronavirusom.

Obe tableti dveh ameriških farmacevtskih gigantov Merck in Pfizer potencialno predstavljata prelomen korak v boju proti covidu-19. Študije namreč kažejo, da zmanjšujeta tveganje za hospitalizacijo in smrt pri bolnikih z visokim tveganjem. Ema je sporočila, da Merckove tablete proti covidu-19 še ni odobrila, vendar je “izdala nasvet”. Posamezne države članice Evropske unije se tako lahko same odločijo, ali jo bodo uporabile v primeru porasta okužb z virusom sars-cov-2.

“Zdravilo, ki trenutno ni odobreno v EU, se lahko uporablja za zdravljenje odraslih s covidom-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za razvoj hude oblike covida-19,” je sporočila Ema.

Agencija je še dodala, da je “ta nasvet izdala v podporo nacionalnim organom, ki se lahko odločijo za morebitno zgodnjo uporabo zdravila pred izdajo dovoljenja za promet. Na primer v nujnih primerih v luči porasta okužb in smrti zaradi covida-19 po vsej EU”.

Ema je še sporočila, da Merckove tablete proti covidu-19 ne smejo uporabljati nosečnice ali ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije in bi lahko zanosile. “Ta priporočila so podana, saj so laboratorijske študije na živalih pokazale, da lahko visoki odmerki (tablete Merck) vplivajo na rast in razvoj plodu,” je še sporočila Ema.

Ema upa, da bo Merckovo tableto molnupiravir lahko uradno odobrila do konca leta. Prav tako pa so sporočili, da so pričeli s pregledom Pfizerjeve tablete proti covidu-19 paxlovid, in da bi lahko izdala podoben nasvet.

Celovit “tekoči pregled” za uradno odobritev naj bi se začel prihodnji teden. Je pa Ema ob tem hkrati sporočila, da želi pomagati nacionalnim organom “v najkrajšem možnem časovnem okvirju”.

STAkrog
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button