Tehnologija

Kako pravilno očistimo pametni telefon

Naš vsakdan skoraj v celoti spremlja tudi naš pametni telefon. S seboj ga vzamemo v šolo, na faks, v službo, kjer prihajamo v stik z mnogimi ljudmi, predmeti in površinami. Poleg ''vidnih'' umazanij kot so to, da telefon umažemo s hrano ali pa nam pade na umazano podlago, imamo v mislih tudi ''nevidne'' umazanije.

Pametne telefone namreč odlagamo na mize, stole, javne klopi, pulte, žepi hlač in jaken. Glede na to, da dandanes posebno pozornost posvečamo higieni rok, je dobro vedeti, da se lahko virusi in bakterije na materialih, kot so steklo, kovina ali plastika, zadržujejo kar do devet dni. V vsakem primeru je pametno, da svoj telefon redno očistimo in razkužujemo.

Česa ne smemo storiti?

Za kar najbolj učinkovito razkuževanje lahko pametni telefon za nekaj minut namočimo v razkužilo. To bo zagotovo uničilo vse bakterije. Zelo verjetno pa tudi tvoj telefon. Zato ta način vsekakor ni primeren, še posebej če telefon ni odporen na tekočine ali pa ima poškodovan zaslon.

Prav tako za čiščenje pametnega telefona ni najbolj primerna uporaba kisa, ki načeloma velja za dobro sredstvo za čiščenje. Lahko ga sicer uporabimo za čiščenje zadnje strani telefona ali stranic, vsekakor pa z njimi ne brišemo zaslona. Kis namreč uničuje poseben premaz, ki telefon varuje pred madeži, prahom in vlago.

Kaj pa lahko storimo?

Najboljši način za učinkovito čiščenje in razkuževanje je, da telefon obrišemo s čisto krpo, katero poškropimo z razkužilom. Lahko uporabimo isto razkužilo, ki ga uporabljamo za razkuževanje rok. Telefon torej obrišemo z krpo in ne škropimo razkužila direktno na telefon. Pri čiščenju telefona moramo biti vselej pozorni na to, da tekočina ne pride do odprtin telefona ali mikrofona. Vedno tudi počakaj, da se telefon v celoti posuši, preden ga daš nazaj v ovitek.

Telefon lahko obrišemo tudi z mokrimi antibakterijskimi robčki, krpico iz mikrovlaken oziroma krpico, ki je specifično namenjena čiščenju raznih zaslonov in elektronskih naprav. Pri tem moramo biti prav tako pozorni, da iztisnjena tekočina ne zaide v zvočnike, mikrofone in druge odprtine telefona. Za čiščenje večjih umazanij ter specifičnih predelov telefona lahko uporabimo tudi palčko za ušesa. S slednjo rahlo očistimo del okoli slušalke, zvočnikov in ostalih odprtin telefona. Pri tem pazimo, da s palčko ne silimo v notranjost odprtin in s tem kaj poškodujemo.

Pametni telefon je predmet, ki ga praktično uporablja vsak, na njegovo čiščenje pa pomislijo le redki. Le to pa je ravno v današnjih dneh izjemnega pomena. Vzemi torej v roke svoj telefon in ga očisti, očedi ter razkuži. To naredi vsak dan, sploh pa, ko se vrneš iz lokacij, kjer bi lahko tvoj telefon kaj ‘staknil’. To ne velja le zate, za slednje opomni tudi starše, prijatelje, otroke.

 

 talentiran.si
Pixabay, Giphy

Sorodni članki

Back to top button