PotovanjeTehnologija

Do vozovnic za vlak preko spleta

Nakup vozovnic za vlak SŽ odslej možen tudi preko spleta.

Potniki lahko odslej vozovnice za vlake Slovenskih železnic kupijo tudi preko spleta. Kot je pojasnil direktor SŽ-Potniški promet Boštjan Koren, so vzroki za pozno realizacijo projekta, ki so se ga na SŽ lotili pred dvema letoma, predvsem finančne narave.

»Končno je prišel ta dan, ko Slovenske železnice uvajamo nakup vozovnic preko spleta. Vse se je začelo z objavo razpisa konec 2016, leta 2017 pa smo sklenili pogodbo s konzorcijem podjetij Imovation, Margento in Supra,« je postopek strnil direktor SŽ-Potniški promet Boštjan Koren.

Vzrokov za pozno realizacijo projekta je po Korenovih besedah več, predvsem pa so bili ti finančne narave. »Kot veste, smo bili kot skupina dolgo časa v rdečih številkah, v zadnjem času pa smo se uspeli razdolžiti,« je dejal.

Na Slovenskih železnicah (SŽ) imajo sprejeto strategijo posodabljanja potniškega prometa, v skladu s katero nameravajo po letu 2025 prepeljati okoli 22 milijonov potnikov. Koren je dodal, da gre glede na sedanjih 14 milijonov za velik zalogaj, »ampak te številke niso nerealne«.

Prodaja vozovnic prek spleta je sicer le eden od projektov v sklopu modernizacije železnic. Koren je danes pojasnil, da je spletni nakup že mogoč, do konca leta pa velja prehodno obdobje uvajanja sistema.

Vodja digitalnih projektov na SŽ-Potniški promet Nelson Šorgo je dejal, da potnik ob plačilu vozovnice preko spleta dobi potrdilo o nakupu, ki si ga lahko natisne ali ga shrani na mobilnem telefonu.

Nakupi preko spletne strani so že možni, v kratkem bo potnikom na voljo še mobilna aplikacija.

Potnikom so na SŽ v pomoč pri nakupu pripravili dva videa, ki sta objavljena na njihovi spletni strani, prav tako jim je za pomoč vsak dan med 6. in 22. uro na voljo brezplačna telefonska številka 080 81 11. Koren je pojasnil, da je cilj, da potniki nakup izvršijo pred vstopom na vlak.

Šorgo je pojasnil da je v verifikaciji tudi že mobilna aplikacija za sisteme Android in iOS, ki bo na voljo v nekaj dneh.

Koren je spomnil še na druge novosti, ki v prihodnjih letih čakajo potniški promet. Med drugim so v procesu nakupa novih voznih sredstev. Pogodba za nakup prvih 26 novih vlakov je že podpisana, je spomnil in dodal, da bodo v nadaljevanju možnost nakupa razširili na dodanih 26 vlakov. Prav tako bodo prenovili nekatere obstoječe potniške vagone. »Bodo se pa ti projekti nadaljevali z vzpostavitvijo brezžičnega interneta na vlakih, gremo pa tudi v nakup parkomatov,« je dodal.

Pogodba za vzpostavitev brezžičnega interneta je bila po Šorgovih pojasnilih podpisana v začetku meseca. »Cilj je vzpostaviti povezavo na 32 vlakih do konca naslednjega leta,« je dejal in dodal, da bodo novi vlaki z brezžičnim internetom že opremljeni.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKrog STA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button