Tehnologija

Google uspešno preizkusil kvantni računalnik

Ameriški tehnološki velikan Google je v objavljenem znanstvenem članku razkril, da mu je uspel t. i. kvantni preboj, za katerega si znanstveniki prizadevajo od 80. let prejšnjega stoletja.

Kvantna nadvlada, ki velja za enega najtrših orehov superračunalniške znanosti, bo novim generacijam kompleksnih računalniških sistemov omogočila računanje z danes nepredstavljivimi hitrostmi.

S kvantnim računalnikom, nadgradnjo superračunalnika, so uspeli v nekaj minutah izvesti operacijo, ki je sodobna tehnologija ne bi mogla v 10.000 letih.

Google je objavil članek v znanstveni reviji Nature in v njej predstavil preboj, ki mi je uspel v laboratoriju v Santa Barbari. Izjemno kompleksen matematični izračun so s pomočjo kvantnega računalnika dokončali v treh minutah in 20 sekundah. Najzmogljivejši sodobni superračunalniki tega ne bi zmogli niti v manj kot 10.000 letih.

Kvantni računalnik je plod desetletij raziskav na področju kvantne mehanike, deluje pa na povsem drugačen način kot običajni računalniki. Njegovo delovanje temelji na spremembah nekaterih predmetov, ko so denimo izpostavljeni ekstremnemu mrazu. V napravi je tako med drugim kovina, ki jo ohladijo na skoraj minus 460 stopinj Fahrenheita.

Pomemben za kibernetsko varnost

Takšne naprave bi zlahka dešifrirale kode, ki ščitijo superračunalnike, na katerih temeljijo sistemi nacionalne varnosti. Zato bo kvantni preboj tudi ključnega pomena z vidika kibernetske varnosti. Ameriška in kitajska vlada tako kvantno računalništvo že nekaj časa obravnavata kot prioriteto z vidika nacionalne varnosti.

Do začetka komercialne izdelave takšnih naprav bo sicer najverjetneje minilo še veliko časa. Nekatera največja imena računalniške industrije, kot so Microsoft, Intel in IBM, so za pospešitev razvoja doslej namenila ogromne zneske.

Kljub temu med posameznimi vlagatelji trenutno v ospredju ostaja Kitajska država, ki je samo za vzpostavitev državnih kvantnih laboratorijev namenila 400 milijonov dolarjev.

 

 STA
 Nature

Sorodni članki

Back to top button