Tehnologija

Opozorilo pred lažnimi izsiljevalskimi sporočili

Mariborski policisti prebivalce opozarjajo, naj ne nasedajo izsiljevalskim elektronskim sporočilom, v katerih neznanci oškodovancem sporočajo, da so vdrli v njihov računalnik in jih posneli pri intimnih dejanjih. Pri tem oškodovancem grozijo, da bodo posnetke objavili na spletu, če v dveh dneh ne bodo plačali.

Kot so sporočili iz Policijske uprave Maribor, so na tamkajšnjem območju in tudi širše po državi prijeli več prijav oškodovancev. Ti so na svoj elektronski naslov prejeli sporočilo, kjer jih neznanec obvešča, da je njihov računalnik okužil z virusom. Poleg tega pa je uporabnika preko kamere na računalniku posnel pri masturbiranju.

Pri tem prejemnikom sporočil grozi, da bo posnetke posredoval njihovim prijateljem ali objavil na kakšnem družabnem omrežju. Grožnje pa ne bo uresničil, če mu v dveh dneh ne bodo plačali 1200 evrov, nakazanih v kriptovaluti Bitcoin.

Policija ponovno opozarja, naj državljani ne nasedajo tovrstnim lažnim izsiljevalskim sporočilom, na njih ne odgovarjajo in ne plačujejo zahtevanega zneska.

Na policiji do sedaj sicer še niso prijeli nobene prijave, da bi kateri od prejemnikov teh elektronskih sporočil, tudi dejansko plačal, so še sporočili iz mariborske policijske uprave.

 

 STA
Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button