Tehnologija

V ZDA razvili robota za pobiranje zelo krhkih predmetov

Znanstveniki s tehnološkega inštituta v Massachusettsu MIT so razvili robotski roki, ki lahko pobirata tudi tako krhke predmete, kot je čips. Gre za preboj v mehki robotiki, so poudarili.

T. i. mehki roboti so sestavljeni iz mehkejših in prožnejših materialov. Pri delu so veliko bolj natančni kot njihovi kolegi iz trdih snovi. Vendar pa doslej niso bili sposobni zaznavati, s kakšnimi predmeti se soočajo.

Raziskovalci iz laboratorija za računalniške znanosti in umetno inteligenco na MIT so jim zdaj dodali različne senzorje, kamere in programsko opremo. Vse to jim omogoča, da “vidijo in klasificirajo” celo vrsto predmetov. “Želeli smo omogočiti, da z občutenjem sveta vidijo svet,” je povedala direktorica laboratorija Daniela Rus.

“Mehki robotski roki imata povrhnjico s senzorji, kar jima omogoča, da pobirata vrsto predmetov, od krhkih, kot je čips, do težkih, kot so steklenice mleka,” je še pojasnila, piše na spletni strani MIT.

Prva robotska roka temelji na raziskavah MIT in univerze v Harvardu leta 2019

Takrat so razvili robotsko prijemalo v obliki stožca iz balona. To deluje tako, da se spusti na predmet in zgrabi predmete različnih oblik, težkih tudi stokrat več kot prijemalo.

Zdaj so mu dodali taktilne senzorje, tako da lahko robot razume, kaj pobira. Zato lahko prilagaja količino pritiska, s katerim to naredi. V preizkusu je pravilno prepoznal vseh deset predmetov z 90-odstotno natančnostjo.

“V nasprotju z drugimi mehkimi taktilnimi senzorji je naše mogoče hitro proizvesti, namestiti v prijemala, poleg tega pa so občutljivi in zanesljivi,” je povedala Josie Hughes. Hugesova je glavna avtorica članka, v katerem so opisani senzorji. “Upamo, da je to nova metoda mehkega zaznavanja v široki paleti različnih načinov uporabe v tovarnah, kot sta pakiranje in dvigovanje,” je dodala.

Drugi robot pa uporablja inovativno prijemalo, imenovano GelFlex. To uporablja tetivni mehanizem in vrsto senzorjev, da omogoča bolj “raznolike, človeške občutke”. Od 80 poskusov je velikost ali obliko predmeta robot napačno ocenil v samo treh primerih.

Zdaj želijo znanstveniki izpopolniti algoritme zaznavanja in dodati bolj kompleksne konfiguracije prsta, kot je upogibanje, še piše na spletni strani MIT.

 

 KrogSTA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button