Zabava

Kdaj je letos pust, kam na pustovanje in najlepše povorke?

Pust je potrkal na vrata. Še nimaš ideje, kam letos na karneval, povorko ali kurentovanje? Kje si lahko ogledaš najbolj pristno dogajanje in doživiš najlepše maske? Odgovore ti ponujamo v nadaljevanju.

Pust trka na vrata. Se ti je v zadnjih dneh porajalo vprašanje, kam letos na pustovanje? Pri nas pa tudi v sosednjih državah imamo izjemne pustne karnevale. V članku smo zate zbrali programe in ideje za pustne karnevale, povorke in druge pustne dogodke 2024. 

Kdaj je letos pust?

Pustni čas traja od svečnice do pustnega torka. Pustni torek nastopi 47 pred veliko nočjo, ta bo letos 31. marca. Pustni torek letos tako nastopi 13. februarja, pustna sobota, ki je sobota pred pustnim torkom, pa 10. februarja. V tem času si nadenemo pustne maske in se lahko nadejamo starih običajev, kot so sprevodi pustnih mask in pustna rajanja.

Glavnine pustnih karnevalov se vsako leto dogajajo od debelega četrtka (8. februar 2024) do pepelnične srede (14. februar 2024). Ko se pust zaključi, se prične 40-dnevni post pred veliko nočjo.

Tudi sama beseda pust pravzaprav izvira iz mednarodnega izraza karneval, ki pomeni ‘pustiti’ meso. Kam torej na najboljša pustovanja, karnevale in najbolj pristne povorke?

fašenk, pust, karneval, povorka
Ulice cele Slovenije so preplavile najrazličnejše pustne maske.

Kurentovanje na Ptuju: 3. – 14. februar

Lonley Planet je Kurentovanje na Ptuju umestil med 10 najbolj zanimivih karnevalov na svetu in ob bok velikih karnevalskih mest, kot so Benetke, Rio de Janeiro in New Orleans.

Nekaj karnevalskih vrhuncev Karnevala na Ptuju:

  • Sobota, 3. februar, ob 11. uri: Otvoritvena povorka
  • 4. – 9. februar ob 18. uri: Spoznavanje avtohtonih pustnih likov in mask
  • Sobota, 10. februar, ob 17. uri: Nočni spektakel
  • Nedelja, 11. februar, ob 13. uri: Mednarodna karnevalska povorka
  • Torek, 13. februar, ob 13. uri: Pustni torek in pokop pusta

Fašenk v Markovcih

Če želiš doživeti najbolj pristen fašenk (kot pustu v Markovcih rečejo domačini), se odpravi v Markovce pri Ptuju! Fašensko dogajanje se začne na svečnico in traja vse do pepelnične srede, vrhunec pa bo doseglo v soboto, 10. februarja. Takrat bodo dvorišča in vaške ulice preplavili etnografski pustni liki, ki jih vsako leto dopolnijo še čudovite karnevalske maske.

Od petka do ponedeljka, 12. februarja, bo v karnevalski dvorani v markovski industrijski coni vsako večer pester glasbeni program, ki bo poskrbel za pustno rajanje.

fašenk, pust, karneval, povorka
Naj bo pustni čas čas odklopa od realnosti in pristnega veselja!

Pustovanje v Ljubljani: Zmajev karneval

Tudi pustovanje v slovenski prestolnici je svojevrstno doživetje. Začne se v petek, 9. februarja, največje dogajanje pa se bo odvilo v soboto, 10. februarja, ko bo ulice Ljubljane preplavil tradicionalni pustni Zmajev karneval. Sprevod vodi ljubljanska maskota, zeleni ljubljanski zmaj, sledijo mu vrtčevske in osnovnošolske skupine, pa etnološke skupine iz Slovenije, Italije in Avstrije, bobnarji in pihalni orkester. Zmajev karneval se bo zaključil na Kongresnem trgu.

Pustno dogajanje v Mariboru

Kam pa v Mariboru? Zveza prijateljev mladine Maribor organizira že 65. pustno rajanje. Velike in male pustne maske bodo na Trgu Svobode rajale 13. februarja. Dopoldanski program bo namenjen pustnemu rajanju najmlajših (med 9.30 in 11.30 uro). Med 15.30 in 18.30 pa se bodo na trgu zabavale maske vseh starosti.

Največje pustovanje v Mariboru se bo odvijalo v soboto, 10. februarja, kjer bodo med pustnimi maskami v UŠC Leona Štuklja nastopili Colonia, E.T., Modrijani in Skater.

Če pa se ti bo na pustni torek zahotelo še nekaj pustnega rajanja, pa se lahko zvečer odpraviš na dobri stari Štuk, kjer bo za zabavo poskrbel Domen Kumer.

Prepusti se norčavosti in se v tem tednu brez slabe vesti odklopi od realnosti!

Rebeka MIKŠA
Kaissa Foto

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button