Prehrana

Mala kuhna: Svinjska rebrca nekoliko drugače, a pečena do popolnosti

Če si želiš krepkega in okusnega obroka, pa ne veš kaj pripraviti. Tokrat priporočamo svinjska rebrca.

Kljub temu, da je priprava pečenih reber zelo preprosta, pa ti bo ta vzela nekoliko več časa. A tako kot diamant ne nastane iz danes na jutri, tudi okusnih reber ne gre pripravit na hitro. Zagotovo pa bo to dolgoročna investicija, ki se bo na koncu še kako poplača. Vaši gurmanski gostje si bodo polizali prste, vi pa boste hvaležni za še en recept, ki ga je pripravila Mala kuhna.

Recept moje babice kako pripraviti svinjska rebrca ni nobena skrivnost. V bistvu je to najbolj preprost način priprave, ki bi si ga lahko kdorkoli sploh zamislil. Nekaj česna, čebule, nekaj soli in popra, vse skupaj v pečico dokler ni pečeno pa bi naj bilo to to. Ne glede na to, koliko krat sem ta postopek ponovil, pa rebrca, ki sem jih pripravil jaz, niso bila nikoli tako okusna kot ta, ki jih je pripravila ona. Nekaj ne “štima”.

A če pri pripravi ni bilo večje razlike v naštetih začimbah, je se ta morala skrivati nekje drugje. To sem odkril, ko sem nekega dne vsaj pol ure čakal, da mi je pripravila na tanko odrezan svinjski zrezek, katerega bi jaz pripravil v dobesedno dveh minutah. Takrat mi je postalo jasno, da mi je ves čas manjkala ena izmed najbolj pomembnih začimb, ki je pa babi v receptu sploh ni omenila! No zdaj vem, da je ta manjkajoča začimba bila čas.

Svinjska rebrca se začnejo pripravljati ‘že včeraj’

Čas bo pa igral pomembno vlogo tudi pri današnjem receptu, saj se priprava tistih zares okusnih rebrc ne začne danes, temveč včeraj.

Mala kuhna, svinjska rebrca
Vino bo jedi dodalo okus in svežino. Poskrbelo pa bo tudi za sočnost.

Sestavine

 • svinjska rebrca
 • sol
 • črni poper – grobo mlet
 • šalotka
 • česen
 • oljčno olje
 • belo vino
 • krompir
 • jabolka
 • cvetača
 • maslo
 • limona

Recept

Svinjska rebrca po vrhu na rahlo zareži ter iz obeh strani pogumno začini s soljo in grobo mletim črnim poprom. V pekač dodaj tudi nekaj olupljenega česna in šalotke, po vrhu pa vse skupaj prelij z oljčnim oljem. Sol, poper in olje nato dobro vtri v zareze po vrhu reber. Začinjena rebra pusti stati vsaj za nekaj minut. Kot povedano zgoraj – za pripravo tistih zares okusnih, pa bo najboljše, da kar čez noč.

Rebra nato postavi v segreto pečico na 140 – 145°C. Na tej temperaturi jih peči približno eno uro, nakar v pekač dodaj deci ali dva poljubnega belega vina. Pri izbiri vina bodi pozoren, da je vino takšno, ki ga tudi rad piješ. To bo rebrcem dodalo nekaj okusa, služilo pa bo tudi, da se ta ne bodo izsušila in bodo ostala izjemno sočna. Rebrca ponovno postavi v pečico, in sicer za 60 minut. Med tem operi in na večje krhlje nareži krompir. Ko so se rebrca že drugič pekla 60 minut, je čas, da v pekač dodaš tudi krompir. Ponovno in še zadnjič vse skupaj peči za približno eno uro, a tokrat na 160-165°C.

Mala kuhna, svinjska rebrca
V pire dodaj nekaj limone, da uravnovesiš sladkobo in dodaš nekaj svežine.

Med tem, ko se rebrca še zadnjič pečejo, lahko olupiš nekaj jabolk. Ta skupaj z nekaj vrhov cvetače skuhaj v slani vodi do mehkega. Vodo nato odcedi, v posodo pa dodaj kos masla. Vse skupaj pretlači v pire, pomagaš pa si lahko tudi s paličnim mešalnikom. Po okusu pire dodatno začini, za več svežine pa lahko dodaš tudi nekaj limoninega soka.

Po približno treh urah so rebrca zagotovo pečena, če si sledil našemu postopku pa tudi izjemno sočna in nežna. Kot zadnji korak preden jih postrežeš, temperaturo pečice povečaj za nekaj minut na 200 stopinj. Tako boš na krompirju in po vrhu reber dobil zlato-rjavo zapečeno skorjico.

Rebrca postrezi s pečenim krompirjem in pirejem iz cvetače in jabolk. Popolna kombinacija!

Andrej Vindiš, Mala kuhna, daje bonus nasvet

Preden rebrca začiniš jim iz spodnjega dela odstrani membrano. Ta korak bo zagotovil, da bodo po pečenju boljše teksture. Kako smo to storili mi, si lahko ogledaš v videu.

 

Bi rad svoje gurmanske prijatelje navdušil še s čim drugim? Potem predlagam, da si pogledate kako nastanejo slastni poletni ražnjiči iz manga in kozic.

 

 Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
 mala_kuhna
ikona snemalec Little Kitchen

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button