Prehrana

Kako dolgo odprto vino ostane sveže?

Si že kdaj odprl steklenico vina, natočil nekaj kozarčkov, steklenico pa nato pospravil nazaj v hladilnik in se nato spraševal, kako dolgo bo vino še okusno? Imamo odgovor na vsa tvoja vprašanja.

Ob tem, ko odpremo novo steklenico vina, natočimo nekaj kozarčkov in jo nato pospravimo nazaj v hladilnik, se nam pogosto poraja pereče vprašanje: Kako dolgo zdrži odprto vino?

V članku bomo odgovorili na vsa tvoja vprašanja o tem, kako dolgo vino ostane sveže, s teboj pa bomo delili tudi nasvete za pravilni način shranjevanja po tem, ko je steklenica že odprta.

Kako dolgo zdrži odprta steklenica vina?

Kratek odgovor je od enega do sedmih dni. Dolg odgovor pa je nekoliko bolj zapleten. Po odprtju vino začne oksidirati in izgubljati arome in okuse. Da, malo stika z zrakom je lahko odlična stvar (zato vino v kozarcu zavrtimo, preden ga poskusimo), vendar preveč kisika povzroči kvarjenje. Po nekaj dneh mešanja z zrakom se barva začne spreminjati, spremenijo pa se tudi arome.

Natančna življenjska doba odprtega vina je odvisna od naslednjih dejavnikov:

  • kako ga shranjujemo,
  • ali je rdeče ali belo,
  • je suho ali sladko.

Peneča vina na primer zdržijo le od enega do treh dni in bodo hitro izgubila svoj vonj, medtem ko je okrepljeno desertno vino okusno tudi še po nekaj tednih.

Kako dolgo je okusno rdeče vino?

Preostanek rdečega vina je potrebno uporabiti v treh do petih dneh po odprtju zamaška. V rdečem vinu najdemo posebne snovi, imenovane tanini, ki ga ‘ohranjajo pri življenju’. Več kot je taninov v vinu, dlje bo zdržalo. Seveda ob predpostavki, da si ga pravilno shranil – ponovno zaprto v hladilniku.

vino, rdeče vino, belo vina, shranjevanje
Rdeče vino je treba zaužiti v treh do petih dneh po odprtju zamaška.

Kako dolgo je okusno belo vino?

Bela vina ostanejo dobra od treh dni, pa vse do enega tedna. Bogatejša vina s polnim okusom imajo krajšo življenjsko dobo, kot na primer rose vina. Ta ostanejo sveža od tri do pet dni po odprtju. Lahka, svetla bela vina lahko uživaš do približno enega tedna po odprtju. Vendar ne bodi presenečen, če bo vino z dnevi začelo izgubljati svoj značaj.

vino, rdeče vino, belo vina, shranjevanje
Belo vino bo ostalo sveže nekoliko dlje kot rdeče.

Kako vino dlje ohraniti sveže?

Tudi za to obstaja nekaj preprostih trikov, le poznati jih je treba:

  • Ko si natočiš kozarec vina, steklenico takoj ponovno zamaši. 
  • Ne glede na to, ali si odprl steklenico rdečega ali belega vina, steklenico vselej pospravi v hladilnik.
  • Steklenico v hladilniku shranjuj pokončno. 
  • Če izgubi svoj pitni okus, ga lahko vseeno uporabiš pri kuhanju.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button