Prehrana

Raziskava: namesto pijač z vitamini je bolje piti navadno vodo

Ocenjevalci Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave so izvedli primerjalno ocenjevanje devetih brezalkoholnih pijač z dodanimi vitamini. Ocenili so, da je zaradi visoke vsebnosti sladkorja v njih bolje piti vodo, s pestro prehrano pa lahko telo vitamine, ki so v pijačah pridobi samodejno, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Več sladkorja kot vitaminov in mineralov

Po navedbah zveze so ocenjevalci v raziskavi z naslovom Ali so sladke pijače z dodanimi vitamini in minerali res boljša izbira? primerjali devet pijač z dodanimi vitamini in okusom limone. Osem pijač je dobilo oceno dobro in povprečno, ena pa je dobila oceno pomanjkljivo, predvsem zato, ker ima v primerjavi z ostalimi izdelki višjo vsebnost sladkorja in dodana sladila. Ugotovili so, da se vsebnost sladkorja v 100 mililitrih pregledanih pijač giblje med 1,8 in 4,7 grama.

Čeprav vsaka izmed ocenjevanih pijač vsebuje svojevrstno mešanico vitaminov in mineralov, le te ne presegajo količine dodanega sladkorja v pijačah. Z eno plastenko ali tetrapakom lahko namreč v telo vnesemo tudi do 30 gramov sladkorja. To znaša 60 odstotkov še priporočenega dnevnega vnosa sladkorja za odraslo osebo. Poleg vitaminov pa imajo pijače pogosto dodane tudi minerale, ki so namenjeni uživanju med in po športnih aktivnostih, so sporočili z zveze.

Sladke pijače še vedno ene glavnih krivcev za debelost med mladimi

Sladke pijače, z vitamini ali brez, so še vedno eden glavnih krivcev za debelost, predvsem med mladimi. Miporjevi strokovnjaki poudarjajo uživanje pestre in raznolike prehrane, ki temelji na nepredelanih živilih. Z njimi običajno v telo vnesemo dovolj vitaminov in mineralov, da s tem pokrijemo svoje dnevne potrebe. Strokovnjaki svetujejo tudi, da je za žejo vedno najbolje piti vodo, so sporočili z zveze.

Strokovnjaki Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave so opozorili tudi, da imajo kadilci, fizično bolj aktivne osebe in različni bolniki večje potrebe po vitaminu C. V zimskem času pa po ugotovitvah nacionalnih študij Slovencem primanjkuje tudi vitamina D. Vitamine lahko torej, če s hrano to ni mogoče, v telo vnašamo tudi v obliki zdravil in prehranskih dopolnil.

V zveze so še navedli, da je bila raziskava izvedena v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih inštitut izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev, le to pa sofinancira ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button