Zdravje

Psihološka pomoč mladim: kam se lahko obrneš v stiski?

Ali si bil že kdaj v stiski, pa nisi vedel, kam ali na koga bi se obrnil? Morda potrebuješ samo pogovor? Na voljo je veliko telefonov, svetovalnic in forumov, ki ti lahko pomagajo.

Če iščeš pogovor preko telefona, nasvete ali klepetalnico preko foruma, svetovanje v živo ali karkoli podobnega, lahko več informacij najdeš spodaj. V primeru hujše stiske ali samomorilnih misli se lahko obrneš na svojega osebnega zdravnika, za nujno pomoč pa pokliči Center za obveščanje (112).

Pomoč preko telefona

V Sloveniji obstaja kar nekaj organizacij, ki nudijo svetovanje preko telefona. Na voljo so za vse, ki so v stiski in potrebujejo nekoga za pogovor. Vsi pogovori so lahko anonimni, če želiš, ti lahko pomagajo poiskati tudi strokovno pomoč.

 • Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik: 116 123
  Gre za pomoč odraslim (polnoletnim). Deluje 24 ur na dan.
 • TOM – telefon za otroke in mladostnike: 116 111
  Delujejo vsak dan med 12. in 20. uro.
 • Klic v duševni stiski: 01 520 99 00
  Za vse so dosegljivi vsako noč med 19. in 7. uro zjutraj.
 • Klic v stiski, Tvoj telefon: 05 720 1720
  Na voljo za vse, med 14. in 18. uro.
 • Ženska svetovalnica – krizni center: 031 233 211
  Ne gre samo za nasilje v družini, tudi mlade punce so lahko v nasilnem razmerju. Delujejo 24 ur na dan.

Svetovalnice

pomoč mladim, depresija med mladimi, stres, stres med mladimi, stres in študij, pogovor, psihološko zdravje, mentalno zdravje, kam se lahko obrnem za pogovor, tom telefon, telefonske za pomoč v stiski, forum, forumi, forumi za pomoč, spletno svetovanje, svetovalnice, brezplačno svetovanje, svetovanje študentom, študenti v stiski, samarijan in sopotnik, klic v stiski, klic v duševni stiski, šoum, svetovalnica cpm, pogovori se s študentom psihologije, varne točke, unicef, pomoč preko telefona, iskanje pomoči, iskanje psihološke pomoči
Psihološka pomoč mladim je pomembna, saj se vsi kdaj znajdemo v stiski.

Varne točke

Varne točke so različni javni prostori (trgovine, knjižnice, mladinski centri), kjer se lahko otroci in mladi ustavijo ter najdejo ljudi, usposobljene za pomoč. Varne točke hitro najdeš zaradi posebne nalepke ob vhodu – hišica z nasmeškom. V Mariboru so to različne Lidl in Hofer trgovine, Čajnica Čajek, Knjižnica Rotovž … Vse lahko najdeš na UNICEF-ovi spletni strani Varne točke.

Pomoč preko foruma

Spletne strani, kjer lahko prebereš kak članek, ki ti bo pomagal in forumi, kjer najdeš že napisane teme oseb, ki imajo morda enake težave ali pa nanj objaviš sam in počakaš, da ti odpiše specialist in morda komentira še kdo s podobno težavo.

 • Za otroke in mladostnike je na voljo klepetalnica že prej omenjenega Tom-telefona. Pošlješ jim sicer lahko tudi email.
 • Za mlade obstaja spletna stran in klepetalnica tosemjaz.net.
 • Na voljo je še spletna stran in portal Društva za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami, nebojse.si.
 • Za vsa ostala vprašanja pa lahko obiščeš še znani slovenski spletni forum Med.Over.Net.

 

Mojca KUPČIČ
Pixabay

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button