ZdravjeZnanost

Nova spletna aplikacija: sledilnik dostopnosti družinskih zdravnikov

V Znanstvenem društvu Sledilnik, znanem po orodju za spremljanje epidemije covida-19, so pripravili novo spletno aplikacijo zdravniki.sledilnik.org. V aplikaciji so zbrani podatki o dostopnosti družinskih zdravnikov po Sloveniji s ciljem zavarovancem olajšati izbiro družinskega zdravnika in opozoriti na nekatere pomanjkljivosti.

Aplikacija Zdravniki Sledilnik združuje vse specialiste javne mreže na primarni ravni s področja družinske medicine, pediatrije, ginekologije in stomatologije. “Gre za velik korak naprej v digitalizaciji, saj s tako zastavljeno aplikacijo bistveno bolj pregledno prikažemo zdravnike po Sloveniji, ki še sprejemajo paciente,” so poudarili v Znanstvenem društvu Sledilnik.

Kot so spomnili, se pot do lastnega zdravja začne z izbiro osebnega zdravnika, a je njihova dostopnost tudi zaradi pomanjkanja pravih informacij pogosto pomanjkljiva in otežena. “Zato smo se odločili, da razpoložljive podatke o dostopnih osebnih zdravnikih predstavimo v uporabnikom in uporabnicam prijaznejši obliki. Z imenikom in iskalnikom, kjer lahko hitro vidimo dostopnost zdravnikov na primarnem nivoju v naši bližini,” so pojasnili.

Aplikacijo so, kot so navedli, pripravili s pomočjo dostopnih podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Sodelovali so tudi z zdravniško zbornico in ministrstvom za zdravje. Vsem so se zahvalili za sodelovanje.

Uporabljeni podatki v osnovi sicer niso bili namenjeni tovrstni uporabi in jih bodo s pomočjo uporabnikov in zdravnikov še dopolnjevali. V prvi fazi zato prosijo za strpnost pri uporabi in se zahvaljujejo za povratne informacije.

Ob tem se, kot so še zapisali, zavedajo, da iskalnik ni univerzalna rešitev za sistemske nedorečenosti. A so prepričani, da so pregledni in lahko dostopni podatki ena od odskočnih desk k večji dostopnosti osebnih zdravnikov na sistemski ravni in k njihovi bolj enakomerni obremenitvi.

Razvoj aplikacije, ki je trenutno še v testni fazi, se je začel 7. oktobra. Pri projektu je sodelovalo več kot 25 prostovoljcev.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button