Bivanje

Najsrečnejša država je že sedmič Finska, Slovenija na 21. mestu

Finska je že sedmo leto zapored država z najsrečnejšimi prebivalci, ugotavlja danes objavljeno poročilo pod okriljem Združenih narodov. Slovenija je v primerjavi z lanskim poročilom napredovala za eno stopničko in zasedla 21. mesto.

Na vrh lestvice držav z najsrečnejšim prebivalstvom na svetu se je že sedmič uvrstila Finska, ki ji na seznamu sledijo Danska, Islandija, Švedska in Izrael. Med prvo deseterico so tudi Nizozemska, Norveška, Luksemburg, Švica in Avstralija.

Prvih deset mest so zasedle predvsem države z manjšim številom prebivalcev, saj imata med njimi le Nizozemska in Avstralija več kot 15 milijonov prebivalcev. Med prvo dvajseterico pa imata le Kanada in Velika Britanija več kot 30 milijonov prebivalcev. Tokrat se med 20 najbolj srečnih držav prvič nista uvrstili ZDA in Nemčija, ki sta zasedli 23. oziroma 24. mesto.

Slovenija je v primerjavi z lanskim poročilom napredovala za eno stopničko in zasedla 21. mesto. Avstrija se je uvrstila na 14. mesto, Italija 41., Hrvaška 63., Madžarska pa a 56. mesto, je razvidno iz poročila, ki vključuje 143 držav.

Na repu lestvice sta Libanon, ki ga pesti huda gospodarska kriza, in Afganistan, ki se od prevzema oblasti s strani talibanov sooča s poslabšanjem pravic in humanitarno krizo.

V večini regij z izjemo Severne Amerike so mladi v povprečju srečnejši od starejših, še piše v poročilu.

Poročilo o sreči, ki ga od leta 2012 vsako leto pripravi skupina strokovnjakov pod okriljem ZN, temelji na oceni sreče, ki jo podajo državljani sami, ob upoštevanju dejavnikov, kot so dohodek, socialna podpora, pričakovana življenjska doba, osebna svoboda in korupcija.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button