DeloŽivljenjski slog

Kako začeti stranski posel v sedmih preprostih korakih

Stranski posel je odlična iztočnica za pridobitev kakšnega kovančka več. Včasih pa lahko vodi tudi do drugačne karierne poti, kot si si jo sprva začrtal. Preveri, kako v sedmih korakih začeti lastni stranski posel.

Vsakemu, sploh študentom, pride prav kakšen dodaten kovanček v denarnici. Zato lahko zadnje čase zasledimo porast nasvetov, kako začeti stranski posel, ki ti omogoča nekaj dodatnega zaslužka poleg redne plače. Prav tako pa ti nudi priložnosti, da se naučiš nove veščine in raziščeš tudi druge karierne možnosti. Tukaj je sedem nasvetov, kako se lotiti lastnega stranskega posla.

1. Oceni svoje možnosti

Ko iščeš stranski posel je pomembno, da najdeš nekaj, kar odgovarja tvojim interesom, seveda pa tudi prostemu času. V nasprotnem primeru se lahko soočaš s šteivlnimi novimi in nepričakovanimi ovirami. V svojem urniku raje poišči luknje in se vprašaj, kdaj boš dejansko imel čas. Poleg časovnih omejitev pa poišči nekaj, kar te zabava. Tako ti bo namreč lažje najti čas in motivacijo.

Ugotoviti, kaj si želiš početi in kdaj imaš čas to početi, je ključno, ko začenjaš s svojim stranskim poslom.

2. Ustvari poslovni načrt

Ko imaš enkrat idejo, je čas, da si ustvariš poslovni načrt. Ta ti bo služil kot neke vrste zemljevid do doseganja svojih ciljev. Ni seveda potrebno, da je dolg. Če si samo začrtaš osnovne cilje za svoj posel, je to dovolj. Razišči svojo konkurenco, predstavljaj si potencialne stranke in imaš osnutek.

3. Razišči poslovne strukture

Ali je to ODD, SP, popoldanski SP, pomembno je, da najdeš model, ki ustreza tebi. Različni modeli nudijo različne pravne podlage in pa tudi različne obdavčitve. Osebno dopolnilo delo (ODD) ima res več obdavčitve, a zahteva plačilo samo za zaslužek, ki ga dejansko narediš, zato je to mogoče dober začetni model.

Primeren poslovni načrt ti bo pomagal, da si začrtaš realistične cilje. Služil pa ti bo tudi kot podlaga za izbiro pravega poslovnega modela.

4. Izkoristi brezplačne surovine

S pomočjo interneta se res lahko naučiš vse o vsem. Izkoristi to priložnost, sploh, če se moraš naučiti kakšne nove veščine ali pa razumeti osnovne poslovne strukture. Obstajajo tudi brezplačni spletni tečaji, ki kdaj pa kdaj niso odveč.

5. Pridobi finančna sredstva

Ne glede na to, kakšen stranski posel si najdeš, boš verjetno potreboval nekaj sredstev. Če se želiš izogniti dolgovom, je najboljša možnost financiranje iz lastnega žepa. Pri tem lahko od vsake plače daš nekaj denarja, ki ga nameniš izključno stranskemu poslu, na stran.

Pravilno razporejanje ti bo prišlo še kako prav, ko boš začenjal svoj stranski posel.

6. Sestavi si urnik

Realističen urnik je ključnega pomena. Začni s tem, da si začrtaš, koliko časa lahko dejansko posvetiš svojemu stranskemu poslu. Poleg redne službe ne pozabi misliti še na ostale obveznosti, kot so družina, gospodinjstvo in pa seveda ti.

7. Zdrži!

Vsak nov posel terja čas, da se postavi na noge. Čeprav želi vsak uspeti čez noč, je to v večini primerov popolnoma nerealistično. Pomembno je, da ne obupaš prehitro. Postavi si realistična pričakovanja in vmesne postajice na poti do svojih velikih sanj.

Najpomembneje pa je, da vztrajaš in ne obupaš prehitro, saj nikoli ne veš, kam te lahko pripelje tvoja poslovna pot.

DOSTOP.si / MB 
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button