Življenjski slog

5 nasvetov, kako s partnerjem govoriti o denarju

Pravijo, da denar ne more kupiti ljubezni, lahko pa jo uniči. Čeprav ti pogovor o denarju ne diši, preveri spodnje nasvete in ne dovoli, da negativno vpliva na vajino razmerje.

V razmerju pogosto pride do nestrinjanj. A ko je predmet spora denar, so nesoglasja še posebej boleča in neprijetna. Laži, obtožbe in nevoščljivost, povezane z vajinim finančnim stanjem, lahko ustvarijo veliko vrzel tam, kjer je nekoč vladala sreča. Tudi raziskava pod vodstvom Sonye Britt-Lutter iz Univerze v Kansasu ugotavlja, da “so finančni stres in pogostost finančnih nesoglasij dejavniki, ki prispevajo k zmanjšanju zadovoljstva v odnosih in povečanju verjetnosti razhoda”.

Na srečo obstajajo načini za nevtralizacijo kočljive finančne teme in miroljuben doseg dogovora o finančnih odločitvah v vajinem razmerju.

1. korak: Argumentov ne opiraj na čustva.

Če rad uporabljaš izraze, kot je “čutim” in poslušaš svojo intuicijo, se poskušaj vsaj pri tej temi opirati na bolj racionalne argumente, ki jih bo lahko razumel tudi tvoj partner. Tako boš preklopil iz čustvenega načina v način razumevanja.

denar, pogovor, proračun, razmerje, partner, stres, denarja, poraba denarja, kako privarčevati, skupni denar
Čustveno nabiti pogovori redko obrodijo sadove. Svoje argumente raje podpri z dejstvi.

2. korak: Odstrani stres iz pogovora.

Razmisli o primerih, ko sta s partnerjem skupaj doživljala stres, vključno z nesoglasji glede financ. Primerjaj vajine pretekle načine spopadanja s stresom. Če ugotoviš, da izrazito negativno vpliva na kakovost vajine medsebojne komunikacije, poskušaj naslednjič na to opozoriti tudi partnerja. 

3. korak: Razmisli o lastnih vrednotah.

Imata ti in tvoj partner preprosto različni mnenji o tem kaj vama pomeni denar? Morda sam zaslužene evre raje prihraniš, tvoj izbranec pa rad zapravlja za luksuzne predmete? Razlog za razhajanje mnenj se največkrat skriva v družinskem drevesu. Če so tvoji starši kdaj doživeli finančno negotovost in si vpliv čutil tudi sam, gotovo ne želiš po nepotrebnem zapravljati denarja. Je tvoj partner vedno imel možnost kupovati v vseh najboljših trgovinah, ne da bi moral preverjati ceno? Ta korak je morda najpomembnejši, ker vama lahko pomaga razumeti, zakaj ima nasprotna stran drugačno mnenje.

4. korak: Zamisli si svojo “finančno zapuščino”.

Kaj so tvoji dolgoročni finančni načrti? Udobna upokojitev? Finančna varnost tvojih otrok in vnukov? Razprave o vajinih varčevalnih računih ali pokojninskih prispevkih morda niso posebno romantične, a jih moraš prej ko slej nasloviti v vsaki resnejši zvezi. Preden pa svoja pričakovanja uskladiš s partnerjevimi, jih moraš poznati sam, zato razmisli o tem, zakaj želiš varčevati denar. 

Denar, pogovor, proračun, razmerje, partner, stres, denarja, poraba denarja, kako privarčevati, skupni denar
Koliko denarja ti ostane, ko plačaš vse osebne mesečne obveznosti?

5. korak: Načrtuj svoj osebni proračun. 

Od podjetij in vlad do razmerij, proračuni so hrbtenica vseh prihodnjih načrtov. Preden se s partnerjem lotita pogovora o skupnem proračunu, razmisli, kakšen je tvoj osebni proračun, predvsem o morebitnih osebnih dolgovih in drugih plačilih, ki zadevajo le tebe, ne pa tudi partnerja. Tako boš ugotovil, s koliko denarja mesečno pravzaprav razpolagaš. Na ta način boš lažje argumentiral, koliko si osebno pripravljen plačati za določen izdatek, denimo najemnino. S tem se boš izognil tudi vplivu abstraktnih družinskih vrednot, ki sta jih oba nezavedno prevzela, na vajine argumente.

Svinčnik in preglednico na plano! Naj denar ne bo razlog za težave v raju.

 

 DOSTOP.si / KA
 Unsplash

 

Sorodni članki

Back to top button