Kultura

Poletno branje: Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši

Pri založbi Mladinska knjiga sta izšli Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši avtorice Philippe Perry in knjiga Srce bije v dvojini Alenke Rozman Planinc in Igorja Rozmana. Založba Miš je izdala mladinski roman Tanje Mastnak Alternativni ukrep, KUD Sodobnost International pa slikanico Kiosk avtorice Enete Melece.

Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši (založba Mladinska knjiga)

Vsi si želimo, da bi bili dobri starši, naši otroci pa srečni in zadovoljni. Toda kako to doseči? Bistvo starševstva je odnos, ki ga imamo s svojim otrokom. Odnos podpira, neguje in omogoča rast – ali pa jo ovira. V Knjigi, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši (in za katero bodo vaši otroci veseli, da ste jo) nam avtorica namesto “popolnega” načrta razgrinja širši pogled na starševstvo. Posveča se temu, kaj je resnično pomembno za dobro medosebno povezanost, kaj jo lahko izboljša, kakšnemu vedenju se je bolje izogniti in kaj lahko naredimo, da bomo otroku pomagali biti oseba, kakršna je lahko, so o knjigi britanske psihoterapevtke Philippe Perry zapisali pri založbi.

Kot še piše na platnicah, nam bo knjiga pomagala spoznati, kako smo bili vzgojeni in kako to vpliva na naš način vzgoje, priznati napake in se naučiti, kako jih popraviti, prekiniti negativne vzorce in navade, sprejeti svoje in otrokove občutke ter prepoznati, kaj sporočajo različna vedenja.

Srce bije v dvojini (založba Mladinska knjiga)

Kakšne preizkušnje čakajo par, katerega edina možnost, da si izpolni hrepenečo željo po otroku, je posvojitev iz tujine? Alenka in Igor, danes srečna mama in oče dveh prisrčnih dvojčkov iz Afrike, sta popisala svojo nekajletno trnovo pot do starševstva. Pred bralcem se razpre odkritosrčna in neposredna zgodba o paru, ki se mora zato, da bi lahko ljubil, ščitil in vzgajal siroto ter skrbel zanjo, spoprijeti z domačo birokracijo, v tujini pa s pokvarjenostjo nedelujočih sistemov, kjer se posamezniki okoriščajo z obupano željo po otroku na načine, ki vam bodo vzeli sapo in strli srce. Njuna zgodba je zgodba o tem, kaj vse ljubezen je: pogum, vztrajnost, razočaranje, obup in nazadnje solze sreče, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

Alternativni ukrep (založba Miš)

Solange ima premišljeno taktiko, kako čim bolj neopazno prebroditi gimnazijska leta. A ko jo Peterček, učitelj športne vzgoje, zagleda z džolijem v roki, gre naenkrat vse narobe. Njena edina prijateljica Nina se ne oglaša na telefon. Biologarca jo obdolži prepisovanja, kar je absurdno, če itak pišeš šus. Papi pa kar sanja, kako bo njegova srčica študirala medicino. In v šoli si zamislijo še alternativni ukrep. Solange naj bi skrbela za betežno starko, ki okreva po operaciji, so vsebino mladinskega romana povzeli pri založbi.

Tanja Mastnak je magistrica umetnostne zgodovine, doktorica historične antropologije vizualnega, predavateljica, teoretičarka, likovna kritičarka, kustosinja in avtorica na literarnem področju.

Kiosk (KUD Sodobnost International)

Olga že nekaj časa prebiva v kiosku – zaradi njene sladkosnedosti in monotonega življenja je izhod postal zanjo premajhen. Ob večerih, kadar je osamljena, prebira kataloge potovalnih agencij in sanjari o tem, da bi šla na morje. Lepega dne pa se primeri čudno naključje in Olga se nenadoma odpravi na pot, so vsebino povzeli pri založbi.

Anete Melece je latvijska ilustratorka, ki ustvarja v Latviji in Švici, kjer deluje predvsem na področjih grafične umetnosti in animacije. Kot odlična opazovalka drobcenih detajlov našega vsakdana z lastnimi vizualnimi pripovedmi ustvarja drzne vzporednice literaturi. Poleg ilustriranja se posveča stripom in animaciji. Kiosk je bil sprva kratki animirani film (2013), ki je navdušil domače in tuje občinstvo, zanj je avtorica prejela več kot 20 nagrad po vsem svetu. Prevod v slikaniško obliko je sledil nekaj let pozneje. Slikanico je iz angleščine prevedla Alenka Urh.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button