Zdravje

Menstrualna revščina pesti svet – tudi Slovenijo

Menstrualna revščina je večkrat spregledana, a nič manj pomembna v življenju številnih deklet, ki nimajo dostopa do menstrualnih pripomočkov. Tudi Slovenija ni izjema.

Menstruacija je mesečni boj vsake ženske, ki se mu ne moremo izogniti. S tem pa je bila zaznana tudi nova oblika revščine – menstrualno siromaštvo. Skozi leta se je namreč pokazalo, da obstaja veliko deklet, ki so enkrat na mesec izostajale od pouka. Razlog so kmalu odkrili – pomanjkanje sanitarnih pripomočkov, s katerimi bi se dekleta lahko mirno odpravile v šole. Problem je bil nedavno zaznan tudi v Sloveniji.

Menstrualno siromaštvo pogosto prikarajša ženske za izobrazbo in vključevanje v delovno okolje.

Stanje je slabše, kot si lahko predstavljamo

Kaj sploh je menstrualna revščina? Gre za stanje, ko posameznik nima dostopa do menstrualnih pripomočkov, ob tem pa nima dostopa tudi do sanitarij, pralnic ali čiste vode. Ocenjujejo, da je po svetu okrog 500 milijonov deklet, ki nimajo dostopa do menstrualnih pripomočkov. V Združenih državah Amerike naj bi bila ta številka okrog 16.9 milijona.

Vedno več žensk po svetu postaja opaženih in aktivno že potekajo akcije, da se menstrualna revščina preneha.

Zdravstvena ogroženost

Ženske, ki nimajo dostopa do menstrualnih pripomočkov kot so skodelice, tamponi ali vložki, pogosto uporabljajo majn primeren material, kot so krpe in toaletni papir. Včasih celo časopis. To seveda lahko vodi do vnetja. Tiste pa, ki imajo dostop do nekaj pripomočkov, jih pogosto uporabljajo dlje, kot je priporočeno. Tudi to je lahko razlog, da prihaja do vnetij. To je še precej nevarno pri tamponih, saj lahko predolgo nošenje telo pošlje v šok, ki je v nekaj primerih tudi smrtno nevaren.

Pomanjkanje menstrualnih pripomočkov lahko vodi v številna vnetja in hujše zdravstvene težave.

Omejitev v družbi

Ker si ženske ne morejo privoščiti, ali pa nimajo dostopa do menstrualnih pripomočkov, postanejo izločene iz družbe. Veliko jih zaradi tega ne more v šolo, kar seveda negativno vpliva na njihovo izobrazbo. To v nekaj primerih počnejo tudi ženske, ki zaradi pomanjkanja pripomočkov ne morejo v službo, kar jih posledično lahko pahne v še večje siromaštvo.

Brezplačen dostop do menstrualnih pripomočkov v šolah bi bistveno izboljšal kvaliteto življenja deklet.

Menstrualna revščina in Slovenija

V Sloveniji ni nič drugače. Države, kot so Škotska, so že uvedle brezplačne menstrualne pripomočke v izobraževalnih ustanovah, Slovenija pa je letos prav tako pričela z akcijo. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je skupaj z Dijaško organizacijo Slovenije izdala poziv k zagotovitvi brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov. Ta bi zagotavljal brezplačne menstrualne pripomočke v sanitarijah izobraževalnih ustanov. Podobno prakso že izvajajo v Novem Mestu z akcijo “Rabiš? Vzemi. Imaš? Pusti”. Dijaki so v sanitarijah pustili škatlico, kamor se lahko prinesejo in od koder si lahko brezplačno odnesejo menstrualne pripomočke. Akcija je dokaj uspešna in ŠOS upa, da se bo vlada zavzela za njihov poziv in takšne prakse omogočila na vseh šolah po Sloveniji.

ŠOS se aktivno bori, da bi tudi dekleta v Sloveniji imela brezplačen dostop do menstrualnih pripomočkov v izobraževalnih ustanovah.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button