KulskoŽivljenjski slog

Triglav v navdih Disneyu

Triglav služil Disneyju kot navdih za goro zla.

Ob nedavni noči čarovnic je na plano prišla zanimivost, da so v studiih Walta Disneyja navdih za goro zla Bald Mountain, na kateri kraljuje Črnoglav, dobili po najvišjem slovenskem vrhu Triglavu.

»Navdih za Bald Mountain (Golo goro) je bil Triglav, kar pomeni tri glave. Triglav je najvišja gora Slovenije in hkrati najvišja gora Julijskih Alp,« je pojasnjeno na strani. Avtorji zapisa dodajajo, da se nastanek fantazijske gore po interpretaciji Disneyja ne nanaša na samo obliko gore Triglav, ki zajema tri vrhove, temveč na verovanja starih ljudstev iz regije, da masivna skalnata gmota predstavlja povezavo med tremi elementi – nebom, zemljo in podzemljem. Zato pa naj bi bila gora tudi popolna lokacija za nadnaravne ceremonije.

Kot je pojasnjeno na strani Disney Wiki, se je gora na filmu prvič pojavila v Disneyjevem animiranem celovečercu Fantazija iz leta 1940.

Na gori živi Chernabog, zahodnoslovansko božanstvo zla in teme, ki je v slovenščini poimenovano Črnobog ali Črnoglav. Ime tega božanstva je po eni od razlag popačenka imena Triglav.

V Disneyjevi risanki je Črnoglav krilati demon, stražar kristalne krogle, ki vsebuje grozno prekletstvo. Vse od filma Fantazija Gola gora v Disneyjevih produkcijah predstavlja izvor vsega zla.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button