Življenjski slog

Je seks v zvezi res tako pomemben, kot morda mislimo?

Romantika je ena izmed glavnih lastnosti vsakega ljubezenskega razmerja, del tega pa vključuje tudi kakovosten seks. Kako veliko vlogo spolni odnosi igrajo v vajinem razmerju, pa je odvisno predvsem od tebe in tvojega partnerja. Preveri, kaj o tem pravijo strokovnjaki.

Dober seks naj bi v razmerju predstavljal le med 15 in 20 odstotkov splošnega zadovoljstva. Najpomembnejši temelj zadovoljstva s spolnim življenjem pa je običajno to, da sta oba partnerja istega mnenja glede tega, kako pogosto bi morala biti intimna.

Če je (vsaj) eden izmed partnerjev mnenja, da ne seksata dovolj, je čas, da se v vajini zvezi nekaj spremeni.

Za začetek opredelimo, kaj seks sploh pomeni

Ko večina heteroseksualnih parov pomisli na spolne odnose, na splošno razmišlja o srečanju penisa in vagine. Osnova spolnosti pa je v resnici dajanje in prejemanje užitka. Seks je tako vse, kar ti in tvoj partner počneta sporazumno in ko to vključuje erotični dotik ter užitek.

Vsi dvomi in pomisleki na stran – zdravo spolno življenje je dobro tako zate kot za zvezo, v kateri si. Zato razčistimo nekaj dejavnikov, zakaj je seks tako pomemben.

Seks v zvezi, zveza, užitek, zdravje, kompromis, intimnost
V partnerski zvezi lahko spolni odnosi delujejo kot množitelj vsega dobrega.

Seks je dober za tvoje fizično zdravje

Seks in zlasti orgazmi tvojemu zdravju prinašajo celo množico fizičnih koristi. Seks lahko pomaga pri lajšanju bolečin v sklepih ali mišicah, nekaterim ženskam pa naj bi pomagal celo pri glavobolih in menstrualnih krčih. Prav tako lahko seks ohranja zdravje srca, niža tveganje za povišan krvni tlak in krepi imunski sistem.

Posteljne aktivnosti krepijo tudi duševno počutje

Možgani so tik pred orgazmom v stanju, podobnemu tistemu med globoko meditacijo. Intimnost znižuje ravni stresnega hormona, kortizola, in prinaša vsesplošno veselje do življenja.

Seks je dober za vajin odnos

Spolni odnosi so neke sorte lepilo in hkrati olje razmerja. Tako preprečujejo nepotrebna trenja in nas delajo bolj pomirjene. Prav tako pa sproščajo hormone dobrega počutja, ki so povezani s povečevanjem občutka povezanosti in intimnosti. Več, kot nekdo seksa, večja je njegova želja po dodatnem seksu. Tako je dober seks ne samo pozitiven cikel za množenje vseh naštetih koristi, temveč tudi odlična enačba za čim več seksa.

Seks v zvezi, zveza, užitek, zdravje, kompromis, intimnost
Iskrena medsebojna povezanost med partnerji je “lepilo” razmerja.

Koliko seksa je potrebnega za doseganje vseh teh učinkov?

Za vzbujanje občutkov čustvenega obdobja in povezovanja med partnerji naj bi ti seksali vsaj enkrat na teden. Vse pa je seveda odvisno od para – oba partnerja morata biti zadovoljna, kar zahteva komunikacijo in kompromis – dve ključni sestavini vsakega zdravega odnosa.

Četudi ima par spolne odnose recimo samo enkrat na mesec, to ne predstavlja problema, če se obe strani s tem strinjata. Za zdravo spolnost praktično ne obstaja čarobno pravilo. Pomembno je le, da prisluhneš lastnim potrebam in potrebam svojega partnerja in najdeš pot, ki ustreza obema.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button