Okolje

Mikroplastika, ki onesnažuje Atlantik se meri v milijonih ton

Po Atlantiku plavajo milijoni ton mikroplastike, v novi študiji, objavljeni v strokovni reviji Nature Communications, trdijo strokovnjaki britanskega Nacionalnega centra za oceanografijo (NCO). Z novimi meritvami so ugotovili, da samo v zgornjih 200 metrih oceana plava med 12 in 21 milijoni ton mikroplastike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posebnost najnovejših meritev je, da so britanski strokovnjaki izmerili koncentracijo mikroplastike praktično v celem Atlantiku. “Vse od britanske obale do Malvinov oz. Falklandskih otokov v Argentini,” je razložila soavtorica študije Katsiaryna Pobartsava.

Pri tem so znanstveniki posebej pozorno iskali tri različne vrste plastike, ki so najpogosteje v uporabi. Primerjali so vrednosti, dobljene z meritvami, z doslej domnevanimi količinami. Na 12 različnih mestih v oceanu so na treh globinah do 200 metrov odvzeli vzorce vode. V kubičnem metru vode so našli do 7000 delčkov mikroplastike, ki so bili veliki najmanj 0,0032 centimetra.

Strokovnjaki želijo s svojo študijo prispevati svoj delež k oceni ekološke škode, ki jo v morjih povzroča mikroplastika. Doslej so manjkale zlasti analize vode predvsem s področij, daleč od obal.

Gre za še eno področje, kjer mikroplastika močno onesnažuje okolje. Sicer pa gre za splošen problem družbe, saj je dandanes praktično prisotna povsod, tudi v hrani, pijači in pitni vodi iz vodovodnih sistemov.

Pravih rešitev še ni na vidiku. V povprečju samo v ZDA vsak od 330 milijonov njenih prebivalcev na dan zavrže 340 gramov plastike, še pišejo v prispevku. Del odpadkov konča v naravi, kjer razpada na vse manjše delce. Tako nastaja mikroplastika. Kasneje pa jih vode sperejo v potoke, reke, jezera in morja, seveda pa tudi v tla in ozračje. Posamezni delci so tako majhni, da jih veter lahko ponese celo na različne celine.

 

 STA
Unsplash

Tagi

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button
Close
Close