Okolje

Mikroplastika, ki onesnažuje Atlantik se meri v milijonih ton

Po Atlantiku plavajo milijoni ton mikroplastike, v novi študiji, objavljeni v strokovni reviji Nature Communications, trdijo strokovnjaki britanskega Nacionalnega centra za oceanografijo (NCO). Z novimi meritvami so ugotovili, da samo v zgornjih 200 metrih oceana plava med 12 in 21 milijoni ton mikroplastike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posebnost najnovejših meritev je, da so britanski strokovnjaki izmerili koncentracijo mikroplastike praktično v celem Atlantiku. “Vse od britanske obale do Malvinov oz. Falklandskih otokov v Argentini,” je razložila soavtorica študije Katsiaryna Pobartsava.

Pri tem so znanstveniki posebej pozorno iskali tri različne vrste plastike, ki so najpogosteje v uporabi. Primerjali so vrednosti, dobljene z meritvami, z doslej domnevanimi količinami. Na 12 različnih mestih v oceanu so na treh globinah do 200 metrov odvzeli vzorce vode. V kubičnem metru vode so našli do 7000 delčkov mikroplastike, ki so bili veliki najmanj 0,0032 centimetra.

Strokovnjaki želijo s svojo študijo prispevati svoj delež k oceni ekološke škode, ki jo v morjih povzroča mikroplastika. Doslej so manjkale zlasti analize vode predvsem s področij, daleč od obal.

Gre za še eno področje, kjer mikroplastika močno onesnažuje okolje. Sicer pa gre za splošen problem družbe, saj je dandanes praktično prisotna povsod, tudi v hrani, pijači in pitni vodi iz vodovodnih sistemov.

Pravih rešitev še ni na vidiku. V povprečju samo v ZDA vsak od 330 milijonov njenih prebivalcev na dan zavrže 340 gramov plastike, še pišejo v prispevku. Del odpadkov konča v naravi, kjer razpada na vse manjše delce. Tako nastaja mikroplastika. Kasneje pa jih vode sperejo v potoke, reke, jezera in morja, seveda pa tudi v tla in ozračje. Posamezni delci so tako majhni, da jih veter lahko ponese celo na različne celine.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button