Kultura

Gal Grobovšek, pevec Smetnakov, slovenski prvak v slamovski poeziji

Slovenska mreža partnerjev na področju slam poezije SLOSlam je med avgustom in septembrom organizirala pet predizborov, ki so potekali v Mariboru (v organizaciji MKC Maribor in Slam Zverin), v Celju (v organizaciji Celjskega literarnega društva), v Novem mestu (v organizaciji Založbe Goga), na Ptuju (v organizaciji društva Slamuraji) ter v Kranju (v organizaciji Layerjeve hiše in Kranske slame). Na predizborih smo dobili deset finalistov in finalistk, ki so se v petek, 6. oktobra 2023, pomerili in pomerili na sedmem državnem prvenstvu v slamovski poeziji v Novem mestu za naziv državnega prvaka oz. prvakinje.

Na prvenstvu, ki je potekalo v organizaciji in prostorih Založbe Goga in sta ga koordinirali Helena Zemljič in Vesna Kelb Canavan, povezoval pa Luka Piletič, so nastopile in nastopili:

  • April Veselko,
  • Matic Ačko,
  • Mateja Mohorko,
  • Mišel Amo Ristov,
  • Neža Cerinšek,
  • Klavdija Volf,
  • Pilar Veselko,
  • Gal Grobovšek,
  • Ana Štular in
  • lanskoletna zmagovalka Nika Gradišek.

Po mnenju petčlanske strokovne žirije v sestavi Stanke Hrastelj, Urše Majcen, Ane Porenta, Zinedina Osmanovića, Hane B. Kokot (predstavnica SLOSlam zveze) ter dvočlanske naključno izbrane žirije iz občinstva se je najbolje odrezal Gal Grobovšek.

Po Nini Medved, Mišelu Ristovu, Neži Prah Seničar, Evi Kokalj, Maticu Ačku in Niki Gradišek je tako postal sedmi slovenski državni prvak. Udeležil se bo tudi jubilejnega desetega evropskega prvenstva v slamovski poeziji, ki bo potekalo v začetku leta 2024 predvidoma v Antwerpnu v Belgiji, kjer bo imel možnost, da se kvalificira tudi na svetovno prvenstvo v slamovski poeziji.

Gal Grobovšek je vsestranski umetnik, ki ga najbolje poznamo kot pevca skupine Smetnaki. Po izobrazbi in poklicu je oblikovalec, v prostem času pa panker, pesnik in ustanovitelj kranjskega slamovskega kolektiva Kranska slama, ki ga ob njem sestavljajo še Ana Štular, Iza Lota Kovač, Lea Vidmar, Hana Bujanović Kokot in Lenart Kolja Kokalj

Slamerji govorijo poezijo in o njej govorijo z učinkom

Organizatorka letošnjega prvenstva, Helena Zemljič: »Slam poezija je en redkih načinov, ki poeziji na široko odpre vrata in jo zbeza iz vseh skritih kotičkov domačih predalov. Za svoj obstoj nujno potrebuje dogodke in publiko in ravno pravo mero sproščenosti in napetosti. Brez rednih slam dogodkov težko preživi, hkrati pa vsem nam, organizatorjem, ponuja priložnost, da pripravimo dogodek, kjer obiskovalci dve uri natančno, kritično in empatično poslušajo poezijo. Mislim, da je državno prvenstvo, ki ga je tokrat skupaj z zvezo SloSlam izvedla Založba Goga, samo končen, majhen delček tega, kar zveza in slamerji poskušajo doseči – govoriti poezijo in govoriti o poeziji z učinkom.«

MKC Maribor
MKC Maribor

Sorodni članki

Back to top button