Kultura

Virtualni filmski festival bo združil Cannes, Benetke in druge festivale

Prihodnji mesec se bo začel desetdnevni filmski festival na spletu, ki bo združil največje filmske festivale z vsega sveta, med drugim Cannes, Benetke, Toronto in Berlin.

Dogodek z naslovom Mi smo eno: Globalni filmski festival se bo začel 29. maja, pridružilo se mu je tudi Sarajevo.

Projekcije festivala We Are One: A Global Film Festival bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gostil YouTube. Festival bo vključeval igrane, kratke in dokumentarne filme ter okrogle mize po izboru 20 svetovnih filmskih festivalov.

Natančnega programa za ta digitalni dogodek še niso napovedali, bo pa dobrodelne narave v podporo Svetovni zdravstveni organizaciji. Gledalce bo spodbujal, naj prispevajo sredstva k prizadevanjem za pomoč ob covidu-19, so sporočili organizatorji.

Kot je povedala direktorica festivala Tribeca Jane Rosenthal, pogosto govorimo o tem, da ima film edinstveno moč pri navdihovanju in združevanju ljudi, da bi skupaj zdravili svet. “Ves svet trenutno potrebuje zdravljenje,” je dejala.

Pobudi vodilnih svetovnih filmskih festivalov in YouTubea so se pridružili tudi organizatorji filmskega festivala v Sarajevu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Novi koronavirus je zaustavil kulturne dogodke po vsem svetu, zaprl gledališča in muzeje ter prisilil k odpovedi spomladanskega programa, saj so večino prebivalcev sveta pozvali, naj ostanejo doma.

Organizatorji Cannesa, enega najpomembnejših filmskih festivalov na svetu, ki vsako leto poteka ob francoski rivieri, so že v začetku meseca izrazili pomislek, da ga bo letos zaradi pandemije koronavirusa težko izpeljati v običajni obliki. Sprva so ga načrtovali med 12. in 23. majem, nato pa prestavili na pozni junij. Vendar je francoska vlada prepovedala množične prireditve do najmanj sredine julija.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button