Življenjski slog

Kako se spopasti z občutkom o nizki samopodobi in vrednosti

Če se kdaj soočaš z občutkom dvoma o svoji lastni vrednosti, ti bo opazovanje svojega počutja in iskanje razlogov za tovrstno počutje morda pomagalo odkriti, da si več kot dovolj.

Že od nekdaj je pomembno, da poskušaš imeti dobro samopodobo. Negativne misli se lahko spremenijo v prepričanja in negativno vplivajo na tvojo samozavest ter dojemanje samega sebe. Ko bodo tvoje misli prepletene z negativnostjo, poskušaj preobrniti svoje razmišljanje. Predstavljamo ti nekaj vprašanj, ki ti pri tem lahko pomagajo.

Poskušaj sebe dojemati tako, kakor te dojemajo drugi

Kakšne dokaze imaš, da nisi dovolj dober? Večino časa naše negativne misli temeljijo na občutkih in ne na dokazih. Če si torej vzameš čas, da preučiš dejstva, lahko tudi sam ugotoviš, da si veliko bolj sposoben, kot si si prej mislil. Pogosto se zgodi tudi, da pride do impostor sindroma, zaradi katerega še prej dvomiš o svojih dosežkih. Ljudje s sindromom prevaranta verjamejo, da je njihov uspeh posledica sreče ali drugih zunanjih dejavnikov in ne njihovih lastnih sposobnosti.

Spomni se, da si zelo trdo delal, da si v življenju prišel tja, kjer si.

Na kakšen način bi se moral primerjati z drugimi? Včasih se nam enostavno zdi, da nismo dovolj dobri. Pogosto pozabimo, da so drugi v drugačnih okoliščinah ter da je primerjanje z njimi lahko nesmiselno. Ali primerjaš svoje slabosti z močmi druge osebe? Zapomni si, vsak je edinstven in se premika po svoji edinstveni poti.

Kakšne so tvoje prednosti in dosežki? Takoj, ko se boš osredotočil na svoje prednosti in dosežke, se boš počutili bolj samozavestnega in sposobnega, kar pripomore tudi k samopodobi. Razmišljaj o svojih dosežkih in dobrotah. V vsakem svojem dejanju najdi nekaj dobrega.

Je biti nepopoln res tako slabo? Pogosto nase izvajamo velik pritisk, da bi bili popolni, vendar je to lahko nerealno in nekoristno. Dobro je, če se vprašaš, zakaj je nepopolnost res tako slaba. Verjetno boš ugotovili, da biti nepopoln sploh ni tako napačno. Skozi napake se učiš in rasteš.

Kaj lahko storim, da izboljšam svojo samopodobo? Mnoge stvari lahko izboljšajo, kako dojemaš samega sebe:

  • poskrbi za več prostega časa,
  • bolj vestno poskrbi zase, kar bo hitro vplivalo na boljše počutje,
  • pogovori se s prijateljem ali terapevtom,
  • počni nekaj, kar te veseli in osrečuje.
Tudi ti si sposoben, vreden in ljubljen.

Zapomni si: dovolj si dober!

  • Si edinstven: imaš edinstvene spretnosti, lastnosti in izkušnje.
  • Sposoben si rasti: nihče ni popoln in vsak ima področja, kjer se lahko izboljša.
  • V življenju si dosegel marsikaj: dosegel si veliko stvari, velikih in majhnih.
  • Tukaj si: živel si in živiš na tej zemlji, kar pomeni, da imaš namen in mesto na tem svetu.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button