Prehrana

10 restavracij z Michelinovimi zvezdicami: raven se v Sloveniji dviga

Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša 10 slovenskih restavracij, tri več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko iz Kobarida v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno.

Po eno zvezdico so na novo prejele restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Milka, kjer kulinariko v Kranjski Gori vodi David Žefran, ter ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z novo restavracijo Hiša Linhart iz Radovljice.

Po eno zvezdico so obdržale Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica), Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), Atelje z Jorgom Zupanom (Ljubljana) ter Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom).

6 zelenih zvezdic, 7 znakov Bib Gourmand in  41 priporočenih restavracij

Michelinove zvezdice niso edini znak, ki ga Michelin podeljuje. Eden od njih so zelene zvezdice za restavracije, ki so posebej zavezane trajnostni gastronomiji. Na novo sta zeleni zvezdici letos pridobili Hiša Linhart ter Gostilna Repovž, skupaj pa je takih restavracij v letošnjem vodniku šest. Ob omenjenih še Gostilna Krištof, Gostilna Mahorčič, Gostišče Grič ter Hiša Franko.

Skupno sedem restavracij si je medtem prislužilo znak Bib Gourmand, ki označuje izkušnjo z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo. To so Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh, Ruj ter TaBar.

V Michelinov izbor priporočenih restavracij – ta kategorija je letos nadomestila nekdanje Michelinove krožnike, pa je letos uvrščenih 41 restavracij, od tega šest novih; to so Altroke, City Terasa, Restavracija 1906, Restavracija Mama Marija, Špacapanova hiša ter Vila Podvin. Sicer pa ta izbor sestavljajo še AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, Landerik, Mak, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Pavus, Pikol, Restavracija Hotela Marina, Rizibizi, Sedem, Separe, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Sushimama, Valvas’or ter Vila Planinka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Feel Slovenia (@feelslovenia)

“Dvigovanje ravni gastronomske ponudbe v Sloveniji je impresivno”

Vsako leto znova slovenski kuharski mojstri in restavracije dosegajo nove ravni kakovosti, je v izjavi prek Zooma na vprašanje, kaj Slovenijo po oceni Michelinovih inšpektorjev dela posebno, direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec. “Pred tremi leti smo začeli s šestimi restavracijami z zvezdicami, danes jih imamo 10. Štiri napredovanja na raven zvezdic so zagotovo impresiven dosežek,” je dejal.

Michelinovi inšpektorji, ki obiskujejo slovenske restavracije in podeljujejo Michelinove zvezdice, ob tem poročajo o državi kot o energični destinaciji z mnogimi mladimi kuharskimi mojstri. Slovenija izstopa tudi kot destinacija, na kateri se lahko šest restavracij pohvali z zeleno Michelinovo zvezdico. “To je zelo poseben dosežek, v nekaterih destinacijah ne moremo podeliti niti ene. Hkrati je to zelo v skladu s slovensko kulturo in ljubeznijo do narave,” je menil Poullennec.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button