Kulsko

Naj planinski koči 2022 sta Krekova koča in Mihov dom

Naj visokogorska planinska koča 2022 je tako kot lani Krekova koča na Ratitovcu, naj planinska koča pa tako kot že predlani Mihov dom na Vršiču, so v tradicionalnem izboru Planinske zveze Slovenije (PZS) in digitalnega medija Siol.net odločili obiskovalci gora. V izboru je sodelovalo 155 koč, prejeli so več kot 22.600 glasov.

Letošnjo sezono je zaznamovalo pomanjkanje vode

Akcija, ki sta jo PZS in Siol.net izvedla osmič, je trajala od 30. maja do 5. septembra. Za naziv naj visokogorske planinske koče se je tokrat potegovalo 30 koč, za naziv naj planinske koče pa 125. Zmagali sta Krekova koča in Mihov dom. “Obiskovalci gora so za zmagovalki zopet izbrali gorenjski postojanki, ki slovita po dolgoletnih oskrbniških ekipah in odlični kulinariki,” sta sporočila organizatorja.

Krekova koča na Ratitovcu leži na višini 1642 metrov nadmorske višine na vršnem slemenu Ratitovca, najvzhodnejšega podaljška Julijskih Alp. Pohodniki se v njej radi ustavijo na flancatih. Vodita jo zakonca Lotrič, ki priljubljenost koče poleg gostoljubnosti in kulinariki pripisujeta tudi odlični lokaciji, letos pa še krasnemu vremenu. “Letos je bilo planincev še več kot pretekla leta in z večino od njih imamo samo dobre izkušnje,” je povedala Anica Lotrič.

Najemnik Mihovega doma na Vršiču Aleš Štefe ponovnega naziva ni pričakoval, kot največji izziv pa je izpostavil najti dodatni izvir vode. “Največji problem letošnjega leta je pomanjkanje vode, sploh ob koncih tedna, ko je največja gneča,” je povedal. Dodal je, da so zato omejili delovni čas med tednom in zaenkrat ne pobirajo rezervacij za naprej.

Trenutno se prenavlja kar nekaj planinskih koč

Na PZS letošnjo planinsko sezono ocenjujejo kot zelo dobro. “Poletje sta zaznamovala suša in pomanjkanje vode v planinskih kočah, predvsem visokogorja, ki se z vodo oskrbuje s pomočjo deževnice. Zato je tudi v marsikateri koči ni za običajno umivanje obiskovalcev. A prijaznost in splošna urejenost koče odtehta tudi to letošnjo hibo pri obisku visokogorskih koč,” je povedal strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Spomnil je, da se v letošnjem letu del planinskih koč intenzivno prenavlja, nekatere od njih so v času intenzivnih gradbenih del zaprte ali imajo nekoliko prilagojeno ponudbo. “Sredstva za energetsko in okoljsko sanacijo planinskih koč prispeva ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v višini pet milijonov evrov,” je povedal Prašnikar. Upa, da bo država tudi v prihodnje še omogočila finančno podporo okoljskim in energetskim prenovam planinskih koč.

Uporabniki so glasovali o urejenosti, gostoljubju in ponudbi

Prašnikar je komentiral tudi letošnji izbor naj planinske koče. Meni, da sta naziv prejeli koči, ki veliko pozornosti posvečata urejenosti in prijaznosti. “Okusne jedi pa so zgolj še pika na i za zadovoljstvo planincev,” je dodal.

Letošnji izbor je bil nekaj drugačen od predhodnih. Spremenili so namreč način glasovanja, tako da so uporabniki vsako planinsko kočo ocenjevali na podlagi treh kriterijev – urejenosti, gostoljubja in ponudbe. Zmagali sta koči, ki sta v skupnem seštevku prejeli najvišje število točk. Poleg tega je lahko en uporabnik za posamezno planinsko kočo glasoval le enkrat med celotnim glasovanjem.

Drugo mesto med planinskimi kočami je pripadlo Lavričevi koči na Gradišču, sledijo Koča na Žavcarjevem vrhu, Dom na Kofcah, Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih, Koča na Dobrči, Pogačnikov dom na Kriških podih, Koča na Blegošu in Zasavska koča na Prehodavcih.

STA
PZS

Sorodni članki

Back to top button