Kulsko

Drobcen ptič ali najmanjši dinozaver?

Znanstveniki so našli 100 milijonov let starega in odlično ohranjenega drobcenega "letečega dinozavra"

Znanstveniki so v Mjanmarju našli 100 milijonov let starega in odlično ohranjenega drobcenega “letečega dinozavra”. Za ostanke še ne vedo, ali je ptič ali dinozaver. Domnevajo pa, da bi se lahko izkazalo, da je najmanjši dinozaver, ki je kdajkoli obstajal, je poročala francoska agencija AFP.

Lobanja bitja vrste Oculudentavis khaungraae je le dobrih sedem milimetrov dolga, kar pomeni, da je bil dinozaver manjši kot najmanjši sodobni ptič – čmrlji kolibri. Kljub miniaturni velikosti je po mnenju znanstvenikov, ki so študijo o njem objavili v reviji Nature, lovil insekte, in sicer s pomočjo velikih oči in ostrih zob.

Lobanja je izredno dobro ohranjena, saj so jo našli v koščku jantarja. “Je zelo lepo ohranjena. Zaradi unikatnih kosti okrog oči in velikega števila zob izgleda resnično čudno”. Je dejala Jingmai O’Connor, paleontologinja s kitajske Akademije za znanost in glavna avtorica študije.

Za razliko od fosilov v kamnu primerki, ohranjeni v jantarju, ohranijo svoja mehka tkiva, kar znanstvenikom omogoča, da vidijo njihovo originalno barvo in morfologijo.

Glede dileme, ali gre za ptiča ali dinozavra, pa paleontologinja pravi, da je meja zelo nejasna. “Verjamemo, da je ptič, ima namreč lobanjo, ki se pojavlja pri ptičih in nekaterih dinozavrih. Vendar pa ni nobenih značilnosti lobanje, ki definirajo ptiče, zato bi bil lahko dinozaver ali celo kaj drugega.”

Roger Benson z oxfordske univerze pa je zapisal, da odkritje lahko pomeni, da so ptiči razvili majhne velikosti mnogo prej, ko so znanstveniki domnevali doslej. “To pomeni, da so ptiči že kmalu potem, ko so se pojavili v obdobju jure (pred približno 201 do 145 milijoni let), razvili svoje najmanjše velikosti,” je dejal.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button