Kulsko

Čokolada Toblerone ne bo več ekskluzivno švicarska

Švicarsko čokolado Toblerone bodo s koncem prihodnjega leta začeli proizvajati tudi na Slovaškem, s čimer se bo z embalaže poslovil zapis 'proizvedeno v Švici'.

Toblerone že več kot 100 let proizvajajo v Bernu, oblika čokolade pa je poklon švicarskim Alpam. “S koncem leta 2023 bomo v omejenem obsegu Toblerone proizvajali tudi na Slovaškem,” so poročanje švicarskih medijev potrdili v družbi Mondelez, ki proizvaja trikotno čokolado.

Prehranska podjetja se spopadajo z visoko rastjo stroškov, a v Mondelezu selitve niso povezali s cenami, pač pa s povečanjem proizvodnje. Poleg zagona proizvodnje na Slovaškem nameravajo povečati tudi obseg proizvodnje v Bernu.

“Bern je v osrčju Tobleronove zgodbe. Še vedno bomo tudi tu proizvajali naše 100-gramske čokolade,” so pojasnili v podjetju in zanikali, da bi zmanjševali število zaposlenih.

Čokolada Toblerone se je na trgu pojavila leta 1908, od zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja pa so jo ekskluzivno proizvajali v Švici. S selitvijo proizvodnje na Slovaško bodo morali proizvajalci skladno s strogimi švicarskimi pravili z embalaže umakniti zapis ‘proizvedeno v Švici’.

“Embalažo bomo spremenili letos poleti, zapis pa spremenili v ‘zasnovano v Švici’,” so pojasnili v podjetju.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button